Денес славиме спомен на мироносица Марија Магдалина: Блажена нека е Дева Марија

Ако жените одат на црква на нејзиниот празник, се молат се неа и палат свеќа, можат да побараат да им се исполни една желба и светецот нема да одбие

На 4 август православната црква и нејзините верници слават празник посветен на Марија Магдалена.

Иако овој ден се слави спомен на Марија Магдалена, истиот не е со црвени букви во православниот календар, но, на овој ден ништо не се прави во куќата или на нивата, домаќинките треба да одморат. Народот верува дека не е добро да се прави нешто во куќата или на нивата, за да не се навреди светецот.

Од друга страна, тој верува дека добрите и чесни жени, кои живеат праведни и богоугодни животи, секогаш, а особено на овој ден, ја имаат заштитата на блажената Дева Марија.

Народот верува дека ако на нејзиниот празник, жените одат во црква, се молат и запалат свеќа, можат да побараат исполнување на една желба и светецот нема да ги одбие.

Постои народна песна која вели:

Марија од пожар гори со оган,

Громовник Илија тепа со гром,

Мирен мир Мировна Марија…

Марија Магдалена во младоста беше грешник, но Исус ја избави од своите гревови, а подоцна таа стана негова ученичка, го следеше и ги слушаше неговите проповеди.

Заедно со Пресвета Богородица, таа тагуваше пред распнатиот Христос на Голгота и го посети неговиот гроб три пати.

Според Евангелијата, по Воскресението, Господ и се јавил двапати, додека легендата тврди дека го посетила Рим, каде му дала на императорот Тибериј црвено обоено јајце и го поздравила со зборовите: „Христос воскресна!“ (Се верува дека обичајот за сликање велигденски јајца е поврзан со овој настан) и пред него таа го обвини Понтиј Пилат, римскиот прокуратор во Јудеја, за неправедно осудување на Исус Христос.

Потоа Пилат бил префрлен од Ерусалим во Галија.

Од Рим, Марија Магдалена отиде во Ефес, каде му помогна на Свети Јован Богослов во проповедање на евангелието. Таа го заврши животот мирно во Ефес, а нејзините свети мошти подоцна беа пренесени во Цариград.

Според народното верување, Блажената Марија е сестра на Свети Илија Громот.