Др. Владимир Лазаревиќ: Допрва ќе се чудиме што не снашло

Критички до крај, многу остро и отворено, д-р. Владимир Лазаревик, експерт по јавно здравје и поранешен заменик министер за здравство смета дека владините мерки во однос на борбата против корона вирусот во земјава целосно потфрлија. Во интервју за Фактор вели дека во ниту еден момент властите не смееја да очекуваат дека граѓаните еднакво и бескомпромисно ќе се однесуваат според нивната замисла во пракса. Според него станува збор за политизација на одлуките и тотален хаос. Во интервјуто истакнува дека од самиот почеток претпочитал полиберални мерки, со цел да нема колапс на македонскто стопанство и главно фокусот да биде ставен на пронаоѓање на случаите и нивните контакти и да се ограничи движењето само во тие делови. „Допрва ќе се чудиме што не снашло“, вели тој.

Истовремено, д-р. Лазаревик, кој во изминатиот период работи во Дубаи, направи кус преглед, каква е ситуацијата таму, нагласувајќи дека со затворањето на Дубаи практично целосно се уништи економијата и градот се наоѓа во тешка еконосмка состојба. Смета дека ќе бидат потребни години градот да се опорави на економски план. 

За да стигне во земјава, имаше извесно патешествие, а прашањата за ова интервју ги одговори во самоизолација.

Пред неколку дена се вративте во Македонија. Од ОАЕ, односно од Дубаи, слетавте прво во Белград, а потоа се вративте во земјава. Зошто беше потребно едно вакво патување, дали деловните обврски ве примораа кусо да застанете во соседна Србија или постои друга причина?

Лазаравик: Пред сè сакам да потенцирам дека јас во повеќе наврати сакав да се вратам во Македонија од причини што моето семјество е тука, а јас бев блокиран во Дубаи каде работам, но доаѓав речиси секој месец дома. Но, условот да дојдам дома бараше да морам да одам во државен карантин 14 дена, со дополнителна изолација од 14 дена во домашни услови. Тоа не можев да си го дозволам од причини што имам работни обврски кои не сум сигурен дека би можел да ги исполнувам доколку сум во државен карантин. Така, единствената причина за моето враќање во Македонија да биде преку соседна Србија е дека во Белград можев да слетам без притоа да бидам задржан или принуден да одам во државен карантин. Србија е една од првите земји во Европа која целосно се отвори за сите граѓани вклучително и странски државјани. Беше доволно да отидам во нивниот Институт за Јавно здравје, да направам ПЦР тест со кој можев да влезам во Македонија. Тоа го направив, и откако влегов во нашата држава бев упатен во домашен карантин каде и сега се наоѓам. Тоа повторно е бесмислено, од причини што прво имам направено тест, второ можам и нов тест да направам и доколку и тој тест е негативен мојот домашен „притвор„ е практично безпредметен. Но....задоволен сум што сум дома со моите.

Целото интервју на д-р. Владимир Лазаревик, експерт по јавно здравје и поранешен заменик министер за здравство прочитајте го на Фактор.мк.