Дваесет цитати од Ајнштајн кои сериозно ќе ве замислат

Поради интензивната брилијантност и способноста да го разбере возвишеното разбирање што другите го немаат, честопати бил повикуван да го даде своето мислење на многу теми кои се надвор од областа на науката и физиката. Ова се 20-те најдобри цитати на Алберт Ајнштајн.

1.Имагинацијата е поважна од едукацијата.

2. Слабите луѓе се осветуваат, силните простуваат, интелигентните луѓе игнорираат.

3. Човек почнува да живее кога ќе успее да се надживее себе си.

4. Господ е многу комплексен, но не е злобен.

5. Никогаш не размислувам за иднината. И онака доволно брзо доаѓа.

6. Слабост во ставовите, претставува слаб карактер.

7. Науката без религија е бесмислена, религијата без наука е слепа.

8. Секој којшто не згрешил ништо, никогаш не пробал нешто ново.

9. Големите души често наидувале на агресивност од страна на малите умови.

10. Постојат два начини да го живеете својот живот: Едниот е да верувате во чуда, другиот, да не верувате во чуда.

11. Здравиот разум е збир на предрасуди кои ги формираме до осумнаесеттата година.

12. Единствената работа којашто ми пречи во учењето, е моето образование.

13. Мирот не може да се постигне преку сила. Единствено преку разбирање.

14. За решавање на проблемите не можеме да го користиме истиот начин на размислување како кога сме ги создале.

15. Ако А е успех во животот, тогаш А=X+Y+Z. Во равенката, X е работа, Y е забава, а Z е да ја држите устата затворена.

16. Две работи се бесконечни. Универзумот и човечката глупавост. Иако, не сум сигурен за универзумот.

17. Стравот од смртта е најнеоправданиот од сите стравови, бидејќи, не постои ризик од несреќа кога сте мртов.

18. Единствено живот проживеан за другите е живот вреден за живеење.

19. Најубавите работи во животот не се оние кои ги добиваме со пари.

20. Оној кој ги цени вредностите на културата, не може да не биде пацифист.