ФОРБС: Охрид меѓу петте најпотценети балкански градови-Зошто?

Угледниот магазин Форбс ја објави листата од пет најпотценети балкански градови, меѓу нив е и нашиот бисер Охрид.

Ова се сите пет градови:


Добој

Иако досега најмногу сме навикнати на вакви списоци да ги гледаме Сараево или Мостар, сега има уште еден град од БиХ, а се работи за Добој„Историскиот град Добој е дом на особено фасцинантна вековна атракција. Позната како тврдина Добој, оваа огромна камена градба првпат била изградена во 13 век, за време на владеењето на Босанското Кралство, Gorjan Ivanovskiиако конфликтите во текот на годините доведоа до негово уништување и евентуална реконструкција речиси дваесет пати“, се вели во текстот.

„По еден ден поминат во истражување на тврдината и земање примероци од босанската кујна во Стариот град, блиското езеро Горанско ерзеро е особено шармантна дестинација на отворено, нудејќи им на посетителите можност да пливаат и да бараат автохтон балкански див свет.

Охрид

Ако размислувате да ја посетите Северна Македонија, Охрид е незаобиколива, и според Форбс, потценета дестинација.

Зошто нашиот туристички бисер е потценет и коис е останатите 3 градови прочитајте на Фактор.мкФото: Фејсбук Visit Ohrid/unsplash- Gorjan Ivanovski