(ФОТО) Имала само 9 години кога ја киднапирале: Нејзината приказна го промени законот ширум светот!

Според податоците од официјалната веб-страница, се верува дека до оваа година, скоро 1.000 деца се спасени благодарение на овој систем. Според Роберт Ховер од Меѓународниот центар за исчезнати и експлоатирани деца, околу 95% од случаите на Амберт алерт се решаваат во рок од 72 часа.

Амбер Хагерман била типично деветгодишно девојче. Живеела со нејзините родители и помладиот брат во Арлингтон, Тексас, сакала да вози велосипед и била во тимот на извидници. Општо, нејзиниот живот не се разликувал од животот на милиони девојчиња кои пораснаа во Америка во 90-тите години на минатиот век. И тогаш едно страшно зимско попладне, сето тоа се сменило.

На 13 јануари 1996 година. За да го искористат максимално сончевиот, зимски ден, Амбер и нејзиниот петгодишен брат Рики возеле велосипеди до паркингот пред напуштена продавница. Некој поставил рампи за велосипеди таму и сите деца од околината оделе таму да возат и да си играат.

По некое време, Рики решил да си оди дома, а Амбер останала сама. Само неколку моменти подоцна, таа била киднапирана!

Пензионираниот 78-годишен автомеханичар Џим Кевил бил единствениот сведок на злосторството. Живеел недалеку од паркингот и видел црн (или син) пикап како застанува, а возачот го грабнал девојчето и ја турнал во камионот. Амбер врескала и се борела, но таа едноставно не била доволно силна.

Џими веднаш повикал полиција и екипата за неколку минути била на самото место.

Исчезна девојка

Џими го опишал киднаперот како „бел или афро-американец маж, на возраст од 25 до 40 години, со просечна висина и градба“. Ова не помогнало многу. Ситуациите за целосно странец да киднапира дете биле исклучително ретки и тешко се решавале токму затоа што немало многу докази од каде да се започне. Сепак, полицијата започнала детално да ја пребарува околината, особено во потрага по црн (или син) пик-ап камион.

Повеќе од 50 полицајци и федерални агенти ја барале Амбер. Семејството, но и соседите и пријателите се вклучиле во потрагата, а наскоро целата заедница очајно го барало девојчето.

За жал, ништо не помогна

Пет дена по киднапирањето, случаен минувач кој шетал куче го пронашол телото на девојчето во поток што надошол поради бура што беснеела претходната вечер. Местото било на помалку од 10 километри од паркингот од кој беше киднапирана Амбер.

Таа била потполно гола, освен еден чорап што и останал на ногата. Аутопсијата покажала дека киднаперот ја одржувал Амбер во живот најмалку два дена по киднапирањето. Ја претепал и силувал пред да и го пресечи вратот.

Полицијата во Арлингтон заклучила дека потечената вода го донела телото до местото каде што било пронајдено и дека е невозможно да се утврди каде се наоѓало порано. Форензичарите не биле многу корисни. Водата ги измила повеќето докази од телото, а детективите навистина немале каде да започнат.

Телефонот во станицата ѕвонел од време на време и луѓето споделувале одредени информации, но на крајот - се покажало дека сите траги се лажни.

До денес, случајот со киднапирањето и убиството на Амбер Хагерман останува нерасчистен.

Несреќа што ги смени законите

Веста за трагичната судбина на Амбер Хагерман се рашири како пожар низ цела Америка. Извесна Дајан Симон од Форт Ворт, Тексас, ја видела на телевизија приказната која многу ја потресла. Иако не ја познавала Амбер или нејзиното семејство, таа самата била мајка и длабоко сочувствувала со родителите на несреќната девојка.

Така дошла до идејата што на крајот промени сè!

Дајан отишла во една локална радио станица со револуционерна идеја. Ако медиумите веќе издаваат предупредувања за претстојните бури и временските услови, зошто да не известуваат и за случаите на киднапирање на дете?

Ако локалната заедница веднаш дознаеше дека Амбер е киднапирана, можеби некој ќе го видел пикапот и ќе го пријавил во полиција? Можеби девојчето ќе се најдеше живо? Можеби сè би било поинаку?

И - идејата заживеа!

Прво, медиумите во Тексас започнаа соработка со локалната полиција со цел заеднички да развијат систем за предупредување во случај на киднапирање на дете. Во текот на 1996 година, другите новинарски куќи низ државата започнале да воспоставуваат слични јавни информациони системи и со текот на времето, била основана Националната програма за предупредување за Амбер, или наречен Амбер алерт.

Како работи системот?

Амбер алерт (America's Missing: Broadcast Emergency Response) значи информација што е итна и истовремено поставена на сите можни канали за масовна комуникација - телевизија, радио, телефон, ЛЕД билборди, ГПС навигација, социјални мрежи ... Програмата е прекината и јавноста низ целата земја веднаш учи за исчезнувањето на детето, неговиот изглед и карактеристики, кога исчезнало, каде последен пат било видено, што носело и кого да контактираат во случај да видат нешто.

Амбер алерт не е објавува секогаш, туку само кога полицијата ќе процени дека се исполнети сите претходно договорени критериуми.

Според податоците од официјалната веб-страница, се верува дека до оваа година, скоро 1000 деца се спасени благодарение на овој систем. Според Роберт Ховер од Меѓународниот центар за исчезнати и експлоатирани деца, околу 95% од случаите на Амберт алерт се решаваат во рок од 72 часа.

До февруари 2005 година, сите американски држави го прифатија предупредувањето на Амбер алерт, а сличен систем постои и во други 22 земји во светот.Фото и Видео: Youtube

Можеби ќе ве интересира:

Родила три деца, но ниту едно не е нејзино: Како е тоа возможно