(ФОТО) Од рана возраст, го носат товарот како најубав накит: Неверојатни жени од племето Мумуила

фото:PROFIMEDIA

Накитот е направен од бисери и јајца од ној, а за да изгледа како целина и да не се разделат деловите, тој е обложен, верувајте или не, со мешавина од кал и кравјо ѓубриво.

Анголското племе Мамуила е широко познато по специфичниот накит што го носат нивните сопруги.

Масивни ѓердани и друг накит изработен од стотици и стотици тенки ѓердани и нараквици, споени во тешки парчиња, овие жени ги носат уште од рана возраст како најубав украс на традицијата на нивното племе.

Накитот е направен од бисери и јајца од ној, а за да изгледа како целина и да не се разделат деловите, тој е обложен со мешавина од кал и кравјо ѓубриво. За да мириса убаво, жените додаваат растенија во нивниот накит кои го неутрализираат мирисот на кал и ѓубрива.

Интересно е и тоа што жените од племето Мумуила не го соблекуваат својот накит дури и кога спијат.

Прочитајте и за племето Мурси и што се крие позади нивните бизарни обичаи:

(ФОТО) Жени со чинии во уста: Што се крие позади обичаите на ова племе

ГАЛЕРИЈА:

извор:stil.kurir
фото:PROFIMEDIA