Погледни ја, како чудовиште со превртени очи: Теодора има Даунов синдром, а децата се договараат да ја тепаат

Теодора излезе тој ден на добро познатото игралиште пред зградата

Веројатно една од најголемите болки за родителите на децата со попреченост е кога гледаат како нивното мало дете е отфрлено од пријателите, бидејќи тоа е различно. Токму тоа го доживеа Марија Марјановиќ, мајката на симпатичната Теодора (10), слатко мало девојче кое има Даунов синдром и кое најмногу сака да се дружи со други деца.

Така беше и тој ден, кога мајката на Теодора ја однесе на добро познатото игралиште пред нивната зграда. И порано се случувало, вели Марија, децата да ја исмеваат Теодора и бегаат од неа, но никогаш на таков груб и суров начин.

- Теодора се сокри во куќичката, а 5-6 деца ја чекаа во куќичката и ја задеваа. Таа мисли дека играат, и зборуваат за се‘, дека е чудовиште, „погледни ја, гледај како ги превртува очите, ајде да ја задеваме“. Не реагирам, јас сум на метар од нив. Да видам до каде ќе одат. А, тие почнуваат да се договараат дека следниот пат кога ќе излезе надвор, ќе ја чекаат пред влезот и ќе ја тепаат. Па, таму реагирав - вели мајката на Теодора, Марија.

Децата, вели таа, не ни забележале дека Марија цело време била таму, а кога ја виделе како им се приближува, веднаш избегале. Теодора, како и секое дете со Даунов синдром, не сфатила дека се случило нешто лошо, туку цело време се смеела и се радувала со своите пријатели. Тоа го скрши срцето на Марија.

- Нејзината некорумпирана душа не може да сфати такво однесување. Мислеше дека е нешто смешно, се што и беше важно беше дека е со други деца, па уште повеќе се налути на тие навреди и се смееше. Сакав да им објаснам на тие деца дека само затоа што некој е различен, не значи дека е лош. Какви луѓе ќе станат утре со вакво размислување - се прашува Марија.

Работата да биде уште полоша, тоа беа деца на возраст од 7,8 години.

- Да беа врсници на Теодора, немаше да има проблем. Ја знаат, одеа во градинка со неа и уште од мали нозе ги научија да прифатат дете кое е различно. Тоа ни кажува дека проблемот е во системот. Во систем кој не негува разновидност и кој не дозволува децата со попреченост вистински да се интегрираат во општеството, често ќе се случуваат вакви инциденти, а нашите деца ќе прераснат во лоши луѓе - предупредува оваа мајка.

И, конечно, таа има една важна порака за сите која гласи:

„Ако се смеете на дете кое е различно, тоа ќе ви се смее, бидејќи неговата невиност го победува вашето незнаење“.


Фото: Приватна архива

Извор: telegraf.rs