ГОЛЕМО ТРУЕЊЕ СО ПЕЧУРКИ ВО СРБИЈА, ОСУММИНА ВО ТЕШКА СОСТОЈБА, ВМА предупредува: Внимавајте при купувањето

На ВМА поради труење со печурки хоспитализирани се уште четворица пациенти, со што сегашниот број на хоспитализирани пациенти се искачи на 10.

Од пациентите, осум се во тешка состојба.

Во ВМА во Белград вчераутро биле примени шест пациенти кои биле затруени од печурки, од кои пет биле од Шабац и еден од Белград. Подоцна во текот на денот, во Националниот центар за контрола на отрови на лекување биле примени уште две лица, едно од Шабац и едно од Лајковац.

Како што соопшти вчера ВМА, пациентите од Шабац печурките ги набавиле од неовластен продавач и ги консумирале мислејќи дека се печурки и лисичарки. Тие забележуваат дека печурките биле скршени и дека имало најмалку три вида, што ја отежнува идентификацијата.

Детали читаjте на Фактор тука.