Господ шеташе по улица и ги слушаше мислите на минувачите: Оваа приказна е сѐ што треба да ја прочитате денес! ЛЕКЦИЈА за сите времиња

Приказна која носи важна животна лекција - како да бидете среќни и во тешки времиња!

Постои една стара поговорка која се покажала вистинита во искуството на многумина - Многу лоши работи се случуваат за наше добро! И во секој мрак има нешто светло, чисто и позитивно.

Оваа поучна приказна не потсетува на таа животна лекција:

Бог шеташе по улиците. Ги слушаше мислите на минувачите.

Секој трет повторуваше: „Зошто ми се случува ова, Боже?

„Не сакам да живеам вака! - беше секоја втора мисла.

Ги слушаше мислите на еден човек кој беше очаен затоа што автомобилот му беше украден претходниот ден. Можеби би доживеал несреќа со таа кола, а можеби би сфатил дека материјалното не вреди за неговата среќа, па ќе го пронајде.

Бог се насмевна и ја погледна девојката со црвената плетенка. Нејзиниот сакан замина ден пред свадбата. Девојката не знаела дека нејзиниот вереник нема да стане верен сопруг и дека на овој начин ќе се спаси од уште поголеми маки. 

„Секогаш ќе биде вака - убав, но слаб. Дали го сакаш тоа?", ја праша Бог.

Поуката од оваа приказна е дека сè има свое време. Научете да живеете и да го цените секој момент. Доколку пронајдовте допир на оптимизам во негативните ситуации, секој ден би бил ново откритие на среќата, а желбата за среќа и подобрување на животот никогаш нема да исчезне. 

- Сè што е „лошо“ секогаш има свое „добро“.


Извор: stil.kurir.rs