Грешки со фризурата после 40-та година: Совети за долга коса со кои нема да изгледате старомодно

Многу жени не сакаат да се откажат од долга коса дури и кога имаат над 40 години.

Од друга страна, фризерите често предупредуваат дека долгата коса „ни додава“ старост и советуваат шишање.

Како да ја задржите должината на косата, а да останете млади и да не изгледате старомодно?

Клучот, тврдат стилисти за коса, не е само во самата должина, туку и во други елементи:

1. Не инсистирајте на претерана должина

Во зависност од квалитетот на косата, нејзината густина и текстура, должината сепак мора да биде ограничена.

Тоа е онаа линија каде што само „опашките“ остануваат од целиот волумен на косата, а косата веќе нема живост или виталност.

2. Не избегнувајте шишање на степен

Како што расте косата, можно е да добие тежина на одредена должина или да добие облик на превртен триаголник во долниот дел. Ова е особено точно ако имате виткана, брановидна или исклучително густа коса.

Ако сè уште сакате да ја задржите таа должина, разгледајте ја можноста за степенаста фризура што ќе и даде на вашата коса нов облик и виталност.

3. Не користете премногу лак за коса

Прекумерното лак за коса може целосно да ја уништи фризурата.

За долга коса, најубавите квалитети се лелеавост и живост, и ако ја прскате премногу со лак, може да изгледа неубаво.

Попрскајте малку лак на коренот од косата за да добиете волумен, но оставете должината слободно да падне.

4. Не се воздржувајте од промени

Ако носите иста фризура повеќе од дваесет години, сигурно постои ризикот делувате демоде/старомодно. Ова не мора да значи промена на должината на косата.

Можеби е доволно да се смени типот на стилизирање, да се скратат шишките долж лицето и слично.

5. Размислете за промена на бојата на коса

Колку и да сте задоволни од вашата фризура, доколку сакате да ја задржите истата должина, можете да направите промени со засенчување/прамени или боење.

Дури и ако имате седа коса, можеби ќе сакате да ги истакнете белите влакна со прамени! Денес, варијантата на засенчување "сол и бибер" е многу популарна, и многу дами со побелена коса ја обожаваат.

И не само тоа - сивата коса е популарна и кај многу помлади жени!

-(ФОТО) Фризури кои ќе ве подмладат после 40-та година: Едноставни и модерни
-(ФОТО) Најголема грешка со косата која ја прават жените во 40-тите
-(ФОТО) Моментално најпопуларната фризура: Идеална за жени над 40 години, но и за млади бунтовнички