Губи вид и умира од тумор кој всушност не постои: Сега се соочува со тешки последици

Лекарите и дијагностицирале идиопатска интракранијална хипертензија (IIH), состојба која се јавува кога високиот крвен притисок околу мозокот предизвикува исти проблеми како и тумор на мозокот.

Лекарите и ја поставиле дијагнозата шест месеци по почетокот на симптомите, вклучувајќи главоболка и нарушување на видот. Оваа болест погодува едно лице во 100.000 од нив, причината е непозната и не постои лек.

- Секој ден имав главоболки слични на мигрена кои ми правеа вртоглавица, гадење и се чувствував емоционално исцрпена. Болката беше исцрпувачка и честопати бев збунета, не можев правилно да зборувам и заборавив работи поради некоја магла во мозокот - раскажува таа.

„Моето момче Лиам се пресели кај мене и правеше речиси сѐ, од готвење до чистење. Тој дури ми помагаше во бањата во особено лоши денови“, додаде таа.

Ким има симптоми како да има тумор на мозокот, како што е наталожување течност што предизвикува главоболки и вртоглавица, но на скенирањето не се гледа абнормалност.

Таа се сети на тој ден во 2019 година кога беше испратена на итен преглед.

- Мама и јас молчеливо отидовме до болницата додека не ја прекинав тишината и не реков: 'Тие бараат тумор на мозокот, нели?' Мајка ми е искрена жена, па искрено одговори: „Да“. Додека ги чекавме резултатите, испраќавме пораки, малку црн хумор, со цел да ги оттргнеме мислите од реалноста - рече таа.

- Не знаев какви ќе бидат резултатите. Размислував за сите луѓе кои ми се важни во животот и за работите што беа важни, и во исто време се прашував што ќе се смени после тој ден. Ми олесна што наодите покажаа дека не станува збор за тумор, но се чувствував многу исцрпено - продолжи таа и додаде дека на пат кон дома гуглала за идиопатска интракранијална хипертензија и сфатила дека исходот од нејзината болест не изгледа одлично.

Читав искуства на луѓе кои го изгубиле видот или живееле во болка засекогаш. Во следните месеци, дури и мислев дека ќе биде подобро да е тумор, бидејќи можеме само да го исечеме и фрлиме. Туморот би бил полесно да се разбере, за мене и за сите други околу мене. Ова е едноставно толку неизвесно и не знам што може да значи за мојата иднина - рече таа.

По магнетна резонанца и лумбална пункција, Ким исто така добила официјална дијагноза. За жал, болеста сериозно влијаела на нејзиниот вид, и бидејќи и кажале за што точно станува збор, нејзиниот вид станал уште полош.

Во меѓувреме, Ким побарала мислење од друг лекар кој и објасни дека постои врска помеѓу дебелината и IIH. Тој ја советувал да ослабе, но поради нејзината долга историја на нарушувања во исхраната, тоа предизвикало само дополнителни проблеми, вели таа.

- Се грижам за мојот вид секој ден, но се чувствувам како да сум заглавена во изборот помеѓу видот и менталното здравје. Претпочитам да завршам слепа отколку нарушувањата во исхраната да ме поттикнат на самоубиство - рече таа и призна дека се плаши дека лекарите ќе и ги одбијат третманите бидејќи не ослабела, пренесува Мирор.