Храна поради која косата може да ви опадне: Бидете внимателни

Неодамна се забележани два случаеви во кои на жените им опаднала коса поради јадење на тикви.  Француските лекари предупредуваат на овој феномен и препорачуваат да се внимава со јадењето на овие видови овошје. Тука спаѓаат:  диња, тиква, краставици и тиквички.

Кисела супа од тикви

Во овој случај жената имала гадење, повраќала само неколку часа откако јадела супа од тиква. И останатите членови на семејството имале сличен проблем. Но, таа била единствена на која и опаднала косата. Тоа се случило само неколку дена по труењето.

Тиквички

Жена откако јадела појадок со тиквички, еден час подоцна почнала да има нагони за повраќање. Таа била единствена која пробала. Три недели подоцна, жената ја изгубила косата. За шест месеци косата и пораснала шест центриметри.

Токсини во овие намирници

Дерматологот Фелипе Азули вели дека главен виновник за тоа се токсините во тиквите и тиквичките. Тој им дава кисел вкус и вообичаено е одговорен за труење и опаѓање на косата.