Имам 45 години, дали знаете колку пријатели закопав кои водеа здрав живот? Ова е единствената вистинска суштина!

Српската уметница Светлана Казина се пресели во мала куќа надвор од градот пред 20 години, без проточна вода, топла бања, која честопати нема електрична енергија. За себе вели дека го сака животот и живее со задоволство. Секој ден учи нешто ново за светот, ја истражува природата и вели дека секој ден е изненадена од нешто ново.

„Во природата има сè што може да нè направи среќни“, тврди  Светлана. Но, како се случи ова? Зошто решила да се пресели од метрополата во куќа отсечена од светот?

Главната причина е што тој верува дека начинот на живот не треба да биде здрав, туку среќен. Еве што вели Светлана за тоа:

"Болестите не доаѓаат затоа што нашата екологија е лоша, водата е валкана и ние користиме многу пластика. Без разлика дали ќе се разболите не зависи од тоа дали живеете во град или на село. Верувајте ми, човечкото тело е неверојатна машина способна да се прилагоди на „Селаните“ кои не можат да издржат храна во прав, флаширана вода и да дишат градски воздух, точно, но не затоа што сето тоа е валкано и нездраво, туку затоа што е различно, бидејќи нивните тела не се навикнати.

Исто така, луѓето што растат во градот не се прилагодуваат толку лесно на руралните услови - различните временски услови, домашната храна и надморската височина и атмосферскиот притисок воопшто не се добри за нив. Вие сте таму каде што сте и каде сте, навикнати сте.

Ако некое лице живее во хармонија со природата, се моли или медитира, јаде само природна храна, тоа не значи дека ќе живее сто години и ќе умре здраво. Дали знаете колку пријатели сум закопала досега, кои водеа здрав начин на живот? Повеќето од нив беа спортисти, лекари и луѓе кои работеа напорно за да работат на нивниот духовен развој. Непушачите не пиеле алкохол, но сепак починале од рак.

Можеби никогаш нема да разберете зошто доаѓаат болести, но исто така знаете дека нема да ги избегнете со одржување диета, вежбање до исцрпеност и размислување дали сте направиле грешка на некое од овие полиња. Проблемот е што болеста не започнува во телото, туку во главата.

Затоа, научете да живеете среќно! Научете што ви одговара од храната, не она што тие велат дека е здраво, туку она што вашето тело го прифаќа. Исто така, дава одговор кога ќе го наполните со одредена храна. Напуштете се од работа што ве тера да јадете внатре секој ден. Откажете се од социјалните мрежи и живејте- а не само за да ставите неколку совршени фотографии на кои немаат никаква врска со реалниот живот, туку само создаваат стрес за вас.

Правете го она што отсекогаш сте го сакале. Научете да свирите гитара или пијано, да пеете, да скијате. Насликајте ја книгата за боење, наредете ги мозаиците. Секој од нас е уметник со талент. Не сонувајте за велосипед, купете го! Не трупајте соништа, бидејќи тие полека скапуваат во оддалечените агли на мозокот.

 Дали сакате осаменост? Биди сам. Исклучете сè што ве нервира и ја јаде вашата енергија. Најдете радост во сè.

Живејте среќен живот!

И сега ќе ви ја откријам најважната тајна на животот и смислата на животот: Не постои.

Едноставно, тоа е живот. Утро, напладне, вечер, ноќ и круг повторно. Постои планета, луѓе, флора, фауна. Празници и работни денови. Среќа и проблеми. Исто така постои и смрт. И тоа доаѓа во секое време, на која било возраст.

Дали навистина имате време да ги живеете туѓите соништа, засновани на тажни вредности и норми?

Животот е подарок и мора да го цените, а најмногу ќе го цените ако го живеете среќно.

Ако веќе не можете да верувате дека смислата на животот не постои, тогаш да се свртиме кон мудреците - сите тие велат едно - смислата на животот е да се најде среќата. Ви го кажувам токму тоа, само малку поинаку го разбирам.

Сепак, сето ова не значи дека не треба да барате среќа. Ако тоа е среќа за вас. Ако среќата е здрава исхрана за вас, тогаш хранете се здраво. Само имајте на ум дека повеќето луѓе на крајот сфаќаат дека барале нешто цел живот, работеле, трчале некаде и не ја забележале најважната работа што им била пред носот. Обично се работи за најблиски, со кои не успеавме да поминеме доволно време поради силното трчање и глупостите.

Ве молам, не заборавајте: Среќата не е ниту на село, ниту во град, ниту на планина, ниту на асфалт. Среќата е во твојата глава. Живејте како што сакате, не ја споредувајте вашата среќа со другите. Никој нема да ја разбере твојата среќа, исто како што не ја разбирате вие туѓата. И да нема такви споредби на среќа, религија, вредности, немаше да има проблеми, војни, проблеми, несреќи ... “

(Стил.курир.рс)