Имате скратен здив: Како да откриете дали станува збор за коронавирус или напад на анксиозност?

Целиот свет е загрижен за пандемијата од коронавирусот. Скоро секој човек кој не е тестиран за присуство на вирус во неговото тело, се сомнева дали е заразен. Ова е сосема нормално со оглед на вознемиреноста што ја има секој од нас. Некои луѓе доживеале чудни симптоми што ги тера да се прашуваат дали се заразени.

И покрај пријавените слични симптоми на грип карактеристични за инфекција со коронавирус, други симптоми може да се појават на почетокот, очигледно неповрзани со клиничката слика. Сето тоа зависи од тоа како одреден организам толерира и се справува со инфекцијата. Меѓу овие симптоми се течење на носот, болки во грлото, кашлање, губење на вкус и мирис, болки во телото, главоболки, останување без здив.

Еден од најкарактеристичните симптоми на сомнителна напредна коронавирусна инфекција што се спушта во долниот респираторен тракт и бара хоспитализација е скратен здив или отежнато дишење. Како и да е, скратениот здив е исто така карактеристичен за состојби поврзани со зголемен стрес во организмот, како што е генерализирано нарушување на анксиозност, на ова тема сајтот prevention.com зборуваше со психологот Теа Галахар, директор на Центарот за медицински истражувања од анксиозност „Перлман“ во Пенсилванија

Д-р Галахар одговара како вознемиреноста може да предизвика недостаток на здив или затегнатост во градите.

Ако некое лице во минатото никогаш не доживеало напад на паника или анксиозен напад, тоа може да се случи во секое време, особено во напната ситуација на пандемијата од коронавирус во моментот.

Генерализирано нарушување на анксиозноста може да предизвика куп симптоми, вклучувајќи вознемиреност, замор, сериозна раздразливост. Можеби имате потешкотии да се концентрирате или можеби не спиете ноќе.

Анксиозноста може да влијае на вашето тело на начини на кои не очекувавте, особено ако некогаш се чувствувате особено замор и многу вознемирено од вообичаеното. Резултатот е забрзана работа на срцето, потреси, чувство на губење на контрола, затегнатост на градите и останување без здив.

Овие физички симптоми можат да изгледаат застрашувачки и лесно можат да се мешаат со нешто друго. Во анксиозност, чувството на необјаснет страв е многу карактеристично. Чувството е дека овој интензивен страв нема да исчезне и не можете да го избегнете. Се јавува како лавина во вас, што може да доведе до паника.

Анксиозноста создава толку силна енергија во организмот што предизвикува биохемиски промени низ целото тело. Мускулите се затегнуваат, крвниот притисок се крева, нервите се стеснуваат до крај. За време на напад на паника, на пример, симпатичкиот нервен систем предизвикува огромно ослободување на адреналин, што предизвикува интензивна физичка реакција.

Како да откриете дали вашиот здив се должи на интензивна вознемиреност и немир?

Најважно на што треба да обрнете внимание е кога вашите симптоми се развиле и колку долго траат. Одговорете на прашањето кога за прв пат се почувствувавте без здив. Дали чувствувате затегнатост во градите.

Ако се чувствувате вознемирени, симптомите веројатно ќе дојдат и ќе заминат. Затегнатоста на градниот кош и останување без здив ќе се олеснат откако ќе помине некое време.

Еден од најважните показатели дека имате соодветна вознемиреност или нервозна криза е останување без здив, сепак, забележете - тоа не ве спречува да земете длабок здив. Кај пациенти со коронавирусна инфекција, длабокото дишење не е можно заради абнормалности во ткивото на белите дробови што ја предизвикало инфекцијата.

Кај пациенти со КОВИД-19 не постои само останување без здив, туку и неможност за дишење и држење на здивот. Треба да ги почувствувате и другите симптоми - треска, симптоми слични на грип, кашлица.

Како можете да ги ослободите симптомите на анксиозност?

Анксиозност и вознемиреност од коронавирус може да отклучат навистина сериозен физиолошки и психолошки одговор на телото. За да го олесните, обидете се да се опуштите, дишете длабоко и полека за да го забавите срцевиот ритам. Не престанувајте да дишите бавно и длабоко најмалку 10 минути. Обидете се да правите вежби за релаксација на телото и мускулна релаксација. Секое дејство што ви носи одвраќање помага.

Психолог советува: Не им ја пренесувајте вознемиреноста поради вирусот на децата