Јана Василевска: Излезете масовно на протест за сериозно да се сфатат барањата за чист воздух

Утре во 17 часот започнува протестен марш за преземање конкретни мерки за надминување на алармантната состојба со загаденоста на воздухот и негрижата кон животната средина која создава страшни последици. Јана Василевска од организацијата Fridays for Future вели дека ќе започне Зелена револуција и дека протести ќе има се додека не се надминат тешките состојби па дури ќе се повика и на бојкот на предвремените избори во април. Дефинирани се 250 конкретни барања и овој пат, а протестот се очекува да биде еден од најмасовниот досега. Годишно над 3000 луѓе умираат како последица на загадувањето па затоа мора веднаш да се променат состојбите со животната средина кои се неподносливи.


Интрвјуто прочитајте го на Фактор.мк