Како правилно да се мие овошјето и зеленчукот за време на пандемија на коронавирус


Сигурно сте запознаени со важноста на миењето на овошјето и зеленчукот, купен од продавница, особено во овој период кога се обидуваме да се заштитиме од коронавирусот на секој можен начин.

Можете да ги користите домашните совети на кои многумина се потпреа. Иако во моментов нема докази дека коронавирусот се пренесува преку храна, надлежните ја истакнуваат важноста на миењето раце и придржувањето до упатствата за хигиена за подготовка и чување на храна.

„Се препорачува суровата храна темелно да се измие.“

Ви препорачуваме, да го исчистите овошјето и зеленчукот малку потемелно со испирање со вода измешана со сода бикарбона (една лажица сода бикарбона на литар вода) и оцет.


Ова особено се препорачува затоа што купувачите честопати ја допираат храната во маркетите и пазарите без употреба на заштитни ракавици.

На овој начин ќе ги исчистите вашиот зеленчук и овошје и од пестициди!


Создадете градина на балконот: Еве неколку лесни чекори