Како се станува силна жена?

Кога човек ќе го слушне зборот „лош“ и ќе се запрепасти, можеби замислува слики од семејно насилство. Но, агресијата не е единствениот начин на кој таткото може да се класифицира како лош. Тој може да недостасува, да занемари или да биде рамнодушен. Без оглед што стои зад овој збор, кога имате лош татко, од рана возраст учите дека никогаш не треба да се потпирате на маж за да постигнете мир, стабилност и среќа. Вие одлучувате дека ќе се грижите за себе. Ако некој се појави во меѓувреме, тоа ќе биде затоа што го сакате покрај вас, а не затоа што ви треба да ви плаќаат кирија или да го поправат вашиот автомобил.

Имам потреба од моето време сама

Кога имате токсичен татко, учите како да основате свое семејство. Најблиските до вас не се нужно оние кои биле на денот на вашето раѓање. Ги поминувате одморите со пријателите и создавате свој круг на доверба. Знаете, дека крвта нема значење, туку луѓето сте ги избрале да бидат во вашиот свет, иако генетиката не ве поврзува.

Кога имате лош татко, станувате реалист. Не го барате принцот на белиот коњ и не сонувате за себе како за хероината од љубовниот роман. Вие разбирате дека реалниот свет е понеуреден, посуров и нема смисла за нереални очекувања. Всушност, љубовта воопшто не е она што му дава значење на вашиот свет. Секако дека ќе ја почитувате, но не ја барате по секоја цена. Имате силен фокус на вашата кариера, на целите, на вашите страсти.

Кога имате лош татко, чувствувате дека можете да управувате со сè што светот ќе ви фрли. Ако некој се обиде да ве понижи, вие се залагате за себе. Не прифаќате ничии глупости затоа што сте поминале години чувствувајќи се беспомошно и мало. Сега сте слободни. Ја знаете вашата вредност и не се плашите да ја искажете.

Кога имате лош татко, настојувате да бидете подобра личност отколку што е тој. Се обидувате да ги поправите парчињата од себе кои ве потсетуваат на него. Вие не сакате да го видите неговото однесување рефлектирано во вашиот однос кон вашите сопствени деца...


Фото: freepik.com

Текст:iwoman.bg