Како станав господарка на мојот живот: Повеќе не се грижам за оние што не ме заслужуваат

Отсекогаш бев неверојатна жена со самодоверба. 

Секогаш гласна, кога мислев дека сум во право. Не се плашам да страдам за нешто што мислам дека го заслужувам и не се извинувам за нешто што сакам да го кажам. 

Луѓето ме сакаат затоа што секогаш го кажувам тоа што го мислам или не ме сакаат. Слушнав како на себе си кажувам безброј пати дека сум драга личност. 

Отсекогаш бев неверојатна жена со самодоверба. А понекогаш тоа не ми се допаѓаше. Понекогаш тоа е моја особина. Понекогаш бев предмет на озборувања. 

Понекогаш тоа беше проблем. Затоа по некое време пукнав, бидејќи се обидував да ја потиснам таа особина. Молчев кога не се согласував со некој. Тогаш плачев пред моите родители. Кои секогаш ме подржуваа кога не бев сфатена. 

Тоа ме измори и не можев да живеам таков живот. Едно утро станав и кажав доста. 


Престанав да се умилкувам за другите да се чувствуваат подобро. Престанав да барам дозвола и почнав да го правам она што сакам. 

Почнав да бидам личност – која искрено се движи. 

Одлучив луѓето кои не ми значат ништо , дека не треба да бидат дел од мојот живот. Но, се грижев за женските права, за градење на заедница за кучиња. Се грижев да собирам пари за куќа во која ќе живеам еден ден. 

Секако сакав да ме сакаат луѓето, но и да не ме сакаат, мирно ќе спијам.

 Во многу ситуации се чувствував лошо, затоа што молчев, а сакав да го кажам она што го мислам. 

Кога се одлучиш да не ти е грижа, се ослободуваш од притисокот. Им ја одземаш власта да ти кажат било што.

 Веќе не се грижиш што мислат за твоето однесување, постапки, изглед. Ја земаш контролата во свои раце. Си ја враќаш самодовербата и повторно си на врвот.

 Преубаво е чувството кога ќе почувствуваш дека живееш. 

Ти така си одлучила, ти си господарка на твојот живот, а другите може да ти се воодушевуваат.