КАРАНТИН ЗА ВИКЕНД ВО КУМАНОВО: Како се снајдоа постарите луѓе за купување намирници?

Куманово викендот го помина во карантин со цел да се спречи ширењето на заразата со Ковид 19.

Од петокот во 21 часот, па сѐ дeнес до раните утрински часови беше забрането движење. Пред да стапи на сила строгиот полициски час, повеќето граѓани направија редици пред маркетите за да си купат храна.

„Во градот сигурно има постари луѓе, пензионери кои живеат сами и на кои нема кој да им купи храна, иако ние како здружение немаме точни податоци. Луѓето се навикнати, во петокот си купуваат храна со надеж дека во сабота ќе го сторат истото, но овој пат мерката за карантин ги изненади. Можеби требаше да се соопшти порано, за да имаат време да си обезбедат намирници. Во Куманово, Липково и Старо Нагоричане имаме околу 15.000 пензионери“, вели Благе Јакимовски, претседател на Здружението на пензионери Куманово.

Дел од граѓаните навреме си купиле резерви со храна, а дел тоа го направија во последен момент.

Каде го гледат спасот повозрасните лица, прочитајте на Фактор.мк