КОЛКУ ДЕНЕС ЧИНИ ИЗОЛАЦИЈА НА КУЌА, трошокот воопшто не е мал, но „топлите ѕидови“ се исплатат на долг рок

Во екот на една од најголемите енергетски кризи, која силно удира по џебот на граѓаните, стравот од смрзнати станови и домови се наметнува како сериозна грижа. Цените на гасот, но и дрвата, палетите експлодираа, што создава голема загриженост кај граѓаните за тоа колку средства ќе им бидат потребни за загревање на домовите во текот на зимата.

Експертите недвосмислено велат изолацијата е најпаметното и најдоброто решение за намалување на трошоците за греење, но прашањето е дали има доволо време, со оглед на приближувањето на ладните денови за инвестиции во топлинска изолација, но и дали граѓаните имаат финансии за инвестирање во изолација, со оглед на зголемените трошоци последниве месеци.

Топлинската изолација на објектите, според проценките на експертите, заштедува енергија и до 50 отсто, што значи дека со подобрување на изолацијата сметките за струја или количината на дрва и пелети потребни за затоплување на домот во текот на зимата ќе се преполоват.

Детали читајте на Фактор тука.