Машиновозач, акушерка и продавачка: Насловната страница на британски „Vogue“

Насловната страница на магазинот „Vogue“ за месец јули 2020 година е во чест на милионите луѓе во Велика Британија, кои во екот на пандемијата, се на првата борбена линија против вирусот, ѝ пркосат на опасноста, без мислење ги облекоа униформите и отидоа на работа.

Оливија Маркс претставува три насловни страници со машиновозачка, акушерка и асистентка во супермаркет, фотографирани од Jamie Hawkesworth.

Додека целиот свет е на нозе против Ковид-19, моќта е во рацете на обичните луѓе и на нивната извонредна сила и добрина. 

Наргуис Хорсфорд, машиновозач

Наргуис Хорсфорд, веќе 10 години работи во „Транспортот во Лондон“ и управува со возови во Лондон веќе 5 години. Таа живее сама во северен Лондон.

„Ноќта пред работа, ја подготвувам униформата, двојно го проверувам распоредот и гледам да се наспијам добро. Морам да го наместам алармот прилично рано за да започнам со работа. Понекогаш тоа може да биде и 1.30 часот наутро, но тоа ме исполнува.

Кога ќе пристигнам на работа, ги читам известувањата што можат да влијаат на мојот ден, како што се временските услови, ограничувањата на брзината или инженерските работи. Штом сум во кабината, ги извршувам проверките. Штом сум во служба, во зависност од должината на трасите на коишто треба да работам, возам со возот околу три до четири часа пред да ми почне пауза. Потоа, следуваат уште два или три часа возење пред крајот на мојата смена. Секое патување е различно, и секогаш морам да останам фокусирана и да сум подготвена да реагирам на секоја ситуација или инцидент.

Јас не сум јунак, но јас сум горда што сум машиновозач и што имам суштинската улога за време на кризата со коронавирус. Нашите услуги се од витално значење за да го задржат движењето низ Лондон во овие лоши времиња и да ја одржуваат безбедноста, за нашите клучни работници да можат да стигнат до таму каде се потребни.

Видовме огромна количина дух во заедницата, акти на љубезност и единство во текот на оваа пандемија. Луѓето повеќе ми се насмевнуваа и ми се заблагодаруваа! Се сеќавам на едно утро кога една дама се насмевна и ми рече: „Благодарам“. Се насмевнав и ѝреков „Вие сте секогаш добредојдени“. Чувствував такво чувство на гордост.

Не се чувствувам вознемирено кога одам на работа, но сепак мора да се дистанцирам од моето семејство затоа што, очигледно, јас сум во првите борбени редови. Тие се грижат, особено баба ми. Ова сигурно ни покажа дека животот е краток. И не можеме да земеме ништо здраво за готово. Не можам да се видам себеси како правам ништо друго“.


Рејчел Милар, акушерка

Рејчел Милар (24) работи како акушерка во болница во источен Лондон, скоро три години. Фасцинацијата од бременост и раѓањето, ја добива растејќи на фарма во Северна Ирска, како сведок на породувањето на животните потпомогнато од нејзините баба и дедо. Сега живее во Лејтон со една од нејзините најдобри пријателки.

„Секоја недела е различна. Може да имам ноќна смени во центарот на раѓање, да ги посетувам жените во текот на нивната бременост или пак постнатална посета на домот - проверувајќи ги паровите кои неодамна го напуштија одделението со своите новороденчиња. Исто така, се јавувам на повици за тимот за раѓање. Едноставно сакам да бидам со жените во овој навистина посебен период во нивните животи.

Еден од најтешките моменти за мене за време на пандемијата беше ми го украдоа велосипедот. Ако некогаш сте го гледале „Call the Midwife“, ќе ја знаете важноста на двете тркала за една акушерка во источен Лондон, особено кога очајно се обидуваме да го избегнеме јавниот превоз. Треба да продолжиме да работиме во текот на остатокот од неделата, да одржуваме добар морал и да бидеме гласот на надежта на загрижените родители.

Но, за неколку часа, еден пријател, кој исто така работи во болницата, собра над 500 фунти на Интернет за да ми помогне да се вратам на патот. Друг колега ја твита приказната и за еден час, една локална компанија донираше сосема нов електричен велосипед. Тоа е само еден пример за поддршка во заедницата и љубезност што сум го видела во изминатите неколку месеци, и што првично ме привлече да работам во болницата. Да кажам дека сум горда на моето семејство од работа и на мојата поширока заедница на оваа пандемија е потценување.

Овој октомври се надевам дека ќе го водам Лондонскиот маратон, [одложен од април заради пандемијата] и да продолжам да собирам средства за „Sands“ ( Хуманитарна организација за  мртвороденчиња), за да ја покажам мојата благодарност кон нивната неверојатна поддршка за тажните семејства, особено во толку изолирано и осамено време.

Ќе бидеме зафатени со обнова од време на огромни пресврти. Да се ​​продолжи „нормално“ би било чекор во погрешна насока. Се надевам, оваа пандемија ќе донесе позитивни промени и нова и подобрена нормална состојба, за вработените во националниот здравствен систем и корисниците на услугите.

Аниса Омар, асистентка во супермаркет

Аниса Омар (21) работи како асистент во супермаркетите во лондонскиот бренд London King’s Cross branch of Waitrose, веќе една година. Живее во Ислингтон со нејзините родители и трите сестри и моментално е втора година на факултетот за бизнис и менаџмент.

„ Од неодамна работам на услуга за испорака која им обезбедува на луѓето брза нарачка. Па така, јас пазарувам за нив, ги пакувам  работите, а потоа курир ги доставува до куќите на луѓето.

Кога државата беше во карантин, се чувствував како да морам да влезам и да ја завршам својата работа. Се чувствував малку вознемирено, но, искрено, тоа е затоа што сега сме во пандемија - луѓето се само повеќе исплашени. Вие се ставате во опасност од тоа да бидете на работа, но вреди затоа што им помагате на луѓето. Ако на вашето лице се чувствува дека имате страв од пандемијата, клиентите веднаш забележуваат. Кога можам да ставам насмевка на нечие лице затоа што јас се смеам, тоа е неверојатно за мене. Тоа е сè што ми треба.

Се чувствувам прилично безбедно на работа. Ги следам упатствата на владата, држам растојание, носам ракавици, се осигурувам дека го одржувам растојанието со клиентите и дека тие очигледно се на безбедно растојание од мене.

Пред пандемијата, луѓето гледаа на нас како помошници за пазарување- ние сме таму да им покажеме каде се јајцата или ако сакаат да се жалат за нешто. Но, сега многу повеќе не разбираат. Тие разбираат дека ние сме тука цело време, и дека не мора да ги напуштат своите куќи. Луѓето се многу поубави, тие се потопли.

Убаво е да се биде клучен работник. Мојата работа не беше нешто „големо“ пред коронавирусот. Но, сега е како да сме важни. Ние мора да бидеме тука, без оглед на тоа што се случува во светот. Сега е повеќе од работа. “


Извор: vogue.co.mk

Невидено издание: Насловната на италијански „Вог“