Мед и млеко

Животот (не) е мед и млеко.

Може да биде блескав но и безмилосен.

Еднаш ангел, другпат ѓавол.

И во Скопје и во Холивуд.

Можеш да бидеш славен без пари, и богат, а анонимен.

Да изгледаш како победник, а всушност си бил жртва.

Да те паметат по улогите, по моќта, по богатството, по изгледот и гардеробата, по скандалите, браковите и разводите, зависи дали сте биле вредни како пчели или сте летале од цвет на цвет.

Можеш да го гушкаш Оскар, а да не го освоиш, а можеш да имаш и Џокер во ракавот, па сѐ да изгубиш.

Можеш да изгледаш бомба како Шарлиз Терон, Никол Кидман или Марго Роби , ама таа да експлодира и да влезеш во историјата.

Ништо не е како што изгледа.

И во Скопје и во Холивуд.

Си се смеел во јавност, а си плачел во себе.

Си делел совети, а си ги криел траумите.

Си се фалел со витата става, а дома си повраќал од прејадување.

Си бил слаткоречив, а те судат за семејно насилство или сексуално вознемирување.

Си делел правда, а си бил најголем криминалец.

Си имал жена како Анџелина Џоли, а тагата си ја лечел со алкохол или со старлети.

Ќилимот е моќен збор и во Скопје и во Холивуд.

Смртниците може да ги направи богови, а боговите-смртници.

Мачомените-папучари, папучарите-мачомени.

Дамите-калаштури, калаштурите-дами.

Зависи во кој филм сте. Македонски, холивудски или боливудски.

Сѐ ќе се види вечерта, на 9 февруари, на доделувањето на Оскарите.

Дали „Медена земја“ ќе не искачи на филмскиот Олимп или ќе ги слушаме коментарите: Што ви реков?

До отварањето на шампањското, чајот ќе продолжиме да го пиеме со мед, а кафето со млеко.

Некои навики тешко се губат, нели!

Лејла Сабит