Медицински сестри од Хрватска суспендирани поради смрт на пациент. Дали му вбризгале средства за дезинфекција?

62-годишен пациент почина во вторникот вечерта во болница во Чаковец. Прво, од болницата во Чаковец пристигна информација дека на некое лице му била инјектирана погрешна супстанција за време на рутинска постапка за хемодијализа. Тогаш директорот на болницата во округот Чаковец, д-р Томислав Новинчак, за Индекс изјави дека „медицинскиот апарат му бил даден на пациентот интравенски, наместо локално“.

Поради смртта на пациентот ќе се врши вонреден надзор во болницата.

Утрово ќе се изврши и обдукција на телото, а резултатите од обдукцијата ќе покажат што точно се случило.

Медицинските сестри вклучени во трагичниот настан не работат сè додека не излезат резултатите, а истрагата ја водат полицијата и канцеларијата на државниот правобранител, потврди претседателката на Управниот одбор, Соња Тошиќ Грлаш.

"Тој медицински апарат не беше дозволен да се дава во вена. Тоа се случи вчера попладне и пациентот почина синоќа. Го примивме неговото семејство веднаш наутро, односно со неговите два сина. Им ја објаснивме постапката. Семејството е во шок како и ние. Тие плачеа, ние плачевме “, рече д-р Новинскак.

Дали по грешка му инјектирале средство за дезинфекција на пациентот?

Претседателот на Управниот одбор на болницата во округот Чаковец, Соња Тошиќ Грлаш, за Хина изјави дека дезинфекциското средство е вообичаено во болницата и е во инвалидска количка на медицински сестри.

"Можна е грешка. Грешката се случи овој пат, за жал на сите нас", рече Тошиќ Грлач, додавајќи дека медицинските сестри кои биле вклучени во настанот не работеле до ново известување.

Таа рече дека полицијата и канцеларијата на државниот правобранител биле во болницата за да го испитаат инцидентот и дека внатрешната комисија на болницата се состанува денес за да ги испита сите изјави дадени од вработените вклучени во случајот.


Фото: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL