Меѓу мала и голема Богородица: Обичаи и што треба да се направи до Рожденство на Богородица!

Мажите можат да ја завршат целата работа, а на жените им се советува да не започнуваат ништо овие недели, туку само да го завршат започнатото.

Популарно позната како Меѓудневница, сезоната до Раѓањето на Пресвета Богородица треба да биде посветена на завршувањето на започнатото дело - обичај што се однесува на жените.

Во тие денови, билкари кои собираат лековити билки за зимата, се по планините. Некои од нив, ги носат билките во црква за благослов.

Во делови од земјата се верува дека змиите се најлути во ова време.

Јајцата положени од кокошките овие денови не се носат на пазар, ниту се користат во исхраната. Тие се користат само за принова на кокошки.

Во југоистокот од земјава, домаќинките велат дека во деновите помеѓу Голема и Мала Богородица е најдобро да се направат домашни кори (јуфки). Велат дека, ако корите се направени во некој од тие денови, тие ќе бидат вкусни и убави.


Фото:  Profimedia

Можеби ќе ве интересира:

Исцелителната икона на СВ. ЈОВАН: Спас за болните и оние кои немаат деца 

Големите христијански чуда во Македонија: Исконски знаци