Милена Дравиќ и Драган Николиќ се венчале „на брзина“: Рецепт за долговечна љубов

Милена Дравиќ и Драган Николиќ беа еден од оние парови кои луѓето ги имитираа, и малку им завидуваа. А, дека долготрајната љубов не бара помпезен почеток во форма на раскошна венчавка и церемонија, тие го докажаа тоа со нивниот пример затоа што скромно „застанаа на лудиот камен“.

Великаните на српската и југословенската кинематографија, Милена Дравиќ и Драган Николиќ, беа во брак 44 години. Тие се венчаа летото 1972 година за време на паузата за ручек за ТВ-филмот „Како двајца будала се сакаа“ според текстот на Душко Радовиќ, во режија на Александар-Аца Ѓорѓевиќ.

Во една прилика, Милена откри како од Ѕвездарска Шума тргнале кон матичарот:

- Во Ѕвездарска Шума, во близина на опсерваторијата, ја снимавме драмата на Душко Радовиќ „Како двајца будали се сакаа“. За време на паузата за ручек, помеѓу двете сцени, отидовме во општина Врачар да се венчаме. Закажавме свадба порано. За тоа го информиравме и директорот Аца Ѓорѓевиќ. Се најдовме пред општината со другарката од училиштето на Драган, Сека Саблиќ. Таа беше наша кума. По венчавката, се вративме на снимањето како ништо големо да не се случило - рече тогаш Милена Дравиќ.


Можеби ќе ве интересира: