Многу едноставно: Како да се справите со будалите

Прво да видиме како да ги препознаеме будалите

Како да препознаете „будала“?

1. Будалите сакаат да ве учат на животот, дури и кога тоа не го барате од нив. Тие даваат многу опсесивни и несоодветни совети со завидна упорност, дури и на прашања што ги слушаат за прв пат во животот.

2. Будалите се компетентни и беспрекорни - два во еден. Тие не знаат како да кажат „Не знам“ и никогаш не ги признаваат своите грешки.

3. Будалите се многу категорични во своите изјави, пресуди, заклучоци, одлуки и „секогаш се во право“. Секое друго гледиште за животот се смета за непријателство.

4. Будалите обично покажуваат два вида на однесување: арогантна супериорност и фалење.

5. Будалите се многу, многу, многу трогателни! Тие сакаат да вадат зборови од контекст, да додаваат значење, да ги свртуваат фразите наопаку и да ве убедат дека сте го мислеле тоа. Тие се многу чувствителни на замислена критика.

6. Будалите сакаат да се расправаат и да се докажуваат, не затоа што вистината е родена во спор, туку затоа што всушност нивната самодоверба е многу мала и се обидуваат да останат по секоја цена во право со цел да го поправат овој „дефект“.

7. Будалите знаат да зборуваат директно и отворено, без одмор и тишина. За нив е важно оние околу нив секогаш да знаат што сакаат тие.

8. Будалите секогаш се обидуваат да ги поправат другите, но никогаш самите.

9. Будалите сакаат да се жалат, озборуваат и да прават другите луѓе да изгледаат како идиоти. Кога ќе ви кажат во доверба за следната „будала“, обрнете внимание, тој всушност зборува за себе.

10. Будалите сакаат да ги персонализираат сите настани. Тие веруваат дека сè што се случува е поврзано со нив, тоа е направено и покрај нив и светот навистина се врти околу нив.

На кратко, будалите имаат невротично однесување. Но, зошто не ги нарековме невротични, туку будали?

Невротични - Ако некое лице се чувствува лошо, тој не се дружи со луѓе, страда и работи на решавање на сопствените проблеми.

Будала - Тој се чувствува лошо, сите околу него се чувствуваат лошо, но тој ужива во своите страдања и продолжува да не прави ништо.

Едноставно е - извадете ги будалите од вашиот живот! Помалку будали, помалку грижи.


Фото: pixabay.com

Можеби ќе ве интересира:

Ако мислите исто како и сите други, тогаш вие не мислите