Мултиплекс склерозата нè спои и оттогаш сме неразделни: Љубовта е лек за младиот брачен пар Петра и Вјеко

На оваа весела и секогаш позитивна двојка ги спои болеста. А ова е нивната приказна...

-Една колешка што беше со мене во групата ми рече дека друга девојка која има мултиплекс склероза оди на колеџ. Не бевме во иста насока, па затоа не ја познавав. Се случи еднаш да биде на предавање во мојата група. Таму се сретнавме, си ги подадовме рацете и се роди пријателство. За прв пат, обајцата се чувствувавме како да разговараме со некој што целосно не разбира, вели Вјеко Мутавчиќ (27), кој ја запозна својата сопруга Петра (27) во третата година на студии за туризам и угостителство во Опатија. Оттогаш се неразделни, во добро и во лошо.

На почетокот, сè беше пријателски. Тие разменија искуства во борбата против болеста и како се справуваат со неа, особено за време на нивните студии.

- На нашиот универзитет не беше можно да студираме според посебна програма, а имавме големи проблеми поради болеста.
Вјеко на секои три месеци требало да оди во болница во Загреб и да лежи по една недела таму, а љубовта се родила кога кратко време по него, и Петра завршила во болница таму.

- Беше тежок период и цело време бевме во контакт. Ние си олеснувавме еден на друг и сфативме дека има нешто повеќе од пријателство. Оттогаш сме заедно. Болеста не' зближи - вели младата брачна двојка.

Сепак, на почетокот на врската, родителите биле малку загрижени.

- На почетокот, моите родители беа доста скептични за нашата врска. Тие беа загрижени за тоа како ќе успееме, бидејќи и двајцата сме лица со попреченост, но загриженоста наскоро исчезна - се присетува Петра.

На Вјеко му беше дијагностициран мултиплекс склероза на 17 години, а на Петра на 18 години.

- Што се однесува до самата дијагноза, го знаев само името за болеста. Кога ги добив резултатите од МНР, пишуваше дека имам повеќекратно оштетување на мозокот. Подоцна гуглав „лек“ и во првите неколку статии прочитав дека нема лек за тоа. Во тој момент, затворив сè и оставив животот да ме научи што е мултиплекс - се присетува Вјеко.

Двајцата велат дека на почетокот на справувањето со болеста претежно разменувале искуства со постари луѓе, со кои не можеле да се идентификуваат. А како врсници, тие си се како подарок еден на друг и од првиот момент се поддржуваат. Пред две години стигнаа до олтар.

- Морам да се пофалам дека ја запросив сопругата пред сите, во Лисински во Загреб на концертот на Марија Шерифовиќ, беше 15 септември 2016 година. Тогаш одев уште, но наскоро, пред венчавката, завршив во инвалидска количка - се присетува Вјеко.

Немаше голема венчавка, но како и да е, младенците добро се забавуваа.

- Се омаживме само во присуство на кумовите и свештеник. Подоцна организиравме вечера во еден хотел и бевме само шест луѓе. Беше најубавиот ден - вели среќната двојка и додава дека голема свадба сепак би била премногу стресна со оглед на нивната дијагноза, а тие сепак биле студенти, па не сакале да ги оптоваруваат родителите со трошоци.

Набргу потоа, тие дипломираа.
- Живееме сами и некако успеваме. Една домаќинка доаѓа преку Здружението еднаш неделно да ни помогне да исчистиме. 

Поради неговата болест, што влијае и на видот, Вјеко е невработен, а Петра работи со скратено работно време. Нивните родители им помагаат финансиски.

- Не можам да седам осум часа поради болка и грчеви, па сега работам со скратено работно време. Јас го правам шопингот и поголемиот дел од домашните работи и управувам со сè самостојно - вели Петра и додава дека тие одлучиле да бидат независни и ќе живеат на тој начин се додека можат.

- Не сакаме да ги оптеретуваме другите затоа што секој има свој живот. Ние се обидуваме да сториме колку што можеме самите. Она што не можеме, го одложуваме за друг ден. Функционираме добро и даваме се' од себе. 

- Кога ја донесов Петра со мене на преглед и му реков на мојот лекар дека има и таа мултиплекс, таа ми рече: „Љубовта лечи сè“. Лично ми значеше најмногу. Мирот, љубовта, среќата и задоволството ми значат многу повеќе од сите лекови што ги примив - вели Вјеко и додава дека тие, пред сè, внимаваат да не си наштетат едни на други со непотребни расправии и стрес.

- Во повеќе случаи, стресот во никој случај не е пожелен и може да ги влоши симптомите. Кога сме лути едни на други, внимателно ги избираме нашите зборови. Сè се решава што побрзо, со разговор и колку што можеме поискрено - вели младиот пар.

Петра има поголемо когнитивно оштетување на мозокот, а Вјеко има физичко оштетување на 'рбетниот мозок.

И во љубов и во болест, велат тие, и многу добро се надополнуваат во секоја смисла. 
-Ние сакаме другите луѓе кои се борат со оваа дијагноза да видат дека сè е можно - заклучуват Петра и Вјеко.

извор: 24sata.hr