Најубавиот ден ѝ се претвори во кошмар: Новинарката Мина навредувана и понижувана за време на породувањето

Новинарката Мина Смилјаниќ, која стана мајка пред три месеци, има грдо искуство од породувањето. Според неа, денот што требаше да биде најсреќен за неа го уништил д-р Томислав Крајиновиќ, анестезиолог од Клиниката за гинекологија и акушерство „Народни фронт“ во Србија, каде се породила.

Мина на својот Инстаграм профил објави статус во кој го откри своето искуство од породувањето, во кое изнесува голем број обвинувања против д-р Крајиновиќ - дека тој ја навредувал, малтретирал, удирал ... Д-р Крајиновиќ не сакал ниту да го сослуша новинарот на Телеграф.рс. и не одговорил на пораката со конкретно прашање дури и на подоцнежните повици.

-Досега не се огласував ниту вклучував на тема сексуално насилство, ниту други одговорни теми, бидејќи ни сама не бев подготвена. Не можев да се борам за другите жени, кога немав сила ни за мене самата да се изборам. Затоа што доживеав моменти на слабости, какви што не сум можела да ззамислам дека ќе доживеам некогаш-затоа можам да ги разберам сите жртви на насилство, и да ги разберам оние кои едноставно не биле подготвени ниту доволно залечени за своите трауми да зборуваат гласно. На време.

- Не, не бев жртва на сексуално насилство, но бев жртва на акушерско насилство - за што исто така многу се зборуваше во периодот кога се лекував од траумата на моето пораѓање. Поминаа три месеци, моето дете значително порасна, физичката болка ми се залечи, но сепак чувствувам срам и беспомошност кога ќе се сетам на одредени сцени од моето седумчасовно раѓање.

- Некои ќе речат дека сум разгалена, дека треба да ми биде срам што се жалам зошто родив здраво дете, дека сум неодговорна затоа што им носам страв на идните мајки ... и тоа се некои од причините зошто ги стиснав забите и молчев. Но, вистинската вистина е дека сакав да врескам многу пати, дека плачев под туш со денови и дека сакав да одам во Народниот фронт и да му кажам на д-р Крајиновиќ, почитуван анестезиолог - секоја чест и да го прашам - дали се чувствува моќно кога навредува и понижува ранливи и беспомошни бремени жени во породилиштата?


- Првото нешто што ми го рече, на мојот добар ден, беше - „Вие новинарите се продавате за 50 евра. Оваа моја професија не работи за вас и за уште двајца / адвокати бидејќи тие се ѓубриња ... “, и не можам да се сетам кого уште го спомна ... Очигледно бев во шок. На моите обиди да ги сфатам неговите изјави како шега, тој додаде дека сум дебела, дека сум неспособна затоа што не можам да си го мрднам задникот. Во моментот кога се породи девојка до мене, а јас сè уште чекав да започне породувањето, тој ми рече - „Ти сè уште ништо!? Па, дали ти реков дека си неспособна ....? “

- Да напоменам и дека тој ме удри доста силно во грбот и десното рамо, со цел да ми објасни како да се поставам за да му убоде игла во средината на 'рбетот. Ова се фрагменти на кои се сеќавам, затоа што бев во целосен страв, исплашена за животот на моето дете, збунета и вон себе, за прв пат фатена во таква ситуација - напиша Мина.

Телеграф.рс се обидел да го праша д-р Крајиновиќ дали се точни обвинувањата против него, тој сепак не им дозволил. Кога му се јавивме, штом крене телефон, тој прашува „со кого разговарам?“. Кога му се претставивме, тој праша „кажи ми што ти треба“, и штом почнуваме да го прашуваме за статусот на новинарката, тој вели:

„Не користам социјални медиуми, догледање“.

Запрашан да ги коментира обвинувањата против него, тој  повтори „Пријатно“ и ја затвори слушалката.

После тоа, му оставивме порака, на која тој не одговори се додека не излезе овој текст.


извор: Телеграф.рс

Ја осудуваат зошто родила дете на 57 години а не знаат низ што поминала: Тажната приказна на учителка