Не се тестираше, а доби позитивен тест... И мојот сосед исто: Приказни кои кружат по социјалните мрежи за Ковид-19

Што стои зад приказните за Ковид-19 што кружат на социјалните мрежи?!

На социјалните мрежи во Хрватска се шират приказни дека луѓето добиваат позитивен резултат без воопшто да бидат тестирани.
„Неспретната“ објава во групата Koronavirus Hrvatska - COVID19 - совети и информации на Фејсбук, исто така, придонесе за нередот. За што станува збор?!

Освен коронавирусот, кој е постојан и светот не може да го спречи, а бројките немилосрдно растат, постојани се и бројни теории на заговор. Од самиот почеток на појавувањето на коронавирусот во Хрватска, а во последно време и се' поинтензивно, се шират приказните дека некој добил позитивен резултат без воопшто да биде тестиран.

На бројни прашања, волонтерската страница Коронавирус Хрватска одговори дека сите лица кои биле испратени на тестирање, кое не е само превентивно, автоматски се третираат како позитивни. Тие објаснуваат дека се гледа на тоа како на пример кога тест за алкохол е одбиен и автоматски таа личност се смета за пијана.
После ова нивното објаснување започна да се шири низ мрежите и луѓето го зедоа здраво за готово. Потоа тие се извинија на таа страница за „несмасната формулација“ и рекоа дека проверуваат со хрватскиот институт за јавно здравје што им се случува на луѓето што матичните лекари ги испратиле на тестирање, но тие не се појавиле на тестирањето.

Одговор од Националниот штаб за цивилна заштита во Хрватска

Дневник.хр ги провери овие информации во Националниот штаб за цивилна заштита: „Никој не може да се прогласи за позитивен без да добие позитивен тест“, решително рекле тие.

Хрватскиот институт за јавно здравје објави нови критериуми за тестирање и кршење на самоизолација и карантин. Главната вест е дека за повеќето времетраењето на самоизолацијата е скратено на 10 дена, со некои исклучоци.

„Во ситуација на широко распространета болест КОВИД-19 кај сегашната популација во Хрватска, а во случај на ограничен капацитет сите лица кои не се приоритет за тестирање и имаат симптоми кои укажуваат на КОВИД-19 треба да се третираат како пациенти, т.е. испратете ги во изолација 10 дена од почетокот на болеста и нивните блиски контакти во карантин или самоизолација. Лекарот од примарна здравствена заштита треба да ги пријави ваквите случаи како веројатни случаи со пријавување на заразна болест (на дигитална платформа)“, се вели во документот.

„Грешки се можни“

Во превод, ова значи дека тие ќе ве третираат како заразени дури и ако не сте биле тестирани. Но, тоа не треба да значи дека некој ќе ви се јави и ќе ви каже дека сте заразени / позитивни.

Сите приказни, дека некој сосед слушнал дека се случило вакво нешто, или дека тетката на братот на чичко ми знае еден таков случај, објаснувањето би можело да биде - човечка грешка. Дури и на почетокот на епидемијата, такви приказни се проширија во Задар, но тамошниот штаб објасни дека никој никогаш не им ги дал името и презимето на лицето на кое наводно му се случило такво нешто.

„Можно е да имало неколку такви случаи“, напишаа администраторите на Фејсбук страницата „Коронавирус Хрватска“ и објаснија дека се очекува да бидат направени и  грешки при обработување на половина милион тестови. Тие напоменуваат дека имаат информации дека такви грешки се исправуваат веднаш откако ќе се откријат.

извор:dnevnik.hr