Не сум богат човек, јас сум сиромашен со пари, и тоа не е исто: 25 безвременски цитати на Габриел Гарсија Маркез

Големите умови на овој свет отсекогаш знаеле како да го „објаснат“ животот во една реченица - нобеловецот Габриел Гарсија Маркез не е исклучок, затоа што неговите зборови откриваат некои големи вистини и ве тераат да размислите.

Ви пренесуваме 25 од неговите цитати кои заслужуваат да бидат запаметени засекогаш.

1. Не дозволувајте да умрете сè додека не го доживеете чудото да спиете со оној што го сакате.

2. Не е точно дека луѓето не ги исполнуваат своите соништа затоа што пораснале, пораснале затоа што престанале да ги остваруваат соништата.

3. Луѓето што ги сакаме треба да умрат со сите свои работи.

4. Се е - живо. Потребно е само да се разбуди неговата душа.

5. Ако ја сретнете вашата вистинска љубов, треба да знаете дека таа нема да побегне од вас никаде - ни низ седмиците, ни низ месеците, ниту преку целата година.

6. Она што е важно во животот не е она што се случува со вас, туку она што го паметите и начинот на кој се сеќавате на тоа.

7. Лагата е поудобна од сомнежот, покорисна од љубовта, потрајна од вистината.

8. Ако жената е вклучена во нешто, знам дека сè ќе биде добро. За мене е сосема јасно дека жените владеат со светот.

9. На трпезаријата можете да се сакате исто колку и во кревет.

10. Бидете насмеани, не дозволувајте им задоволство на проблемите.

11. Во семејниот живот, многу е полесно да се избегне несреќа отколку глупавите ситни кавги.

12. Одговори му „Да“. Дури и да умреш од страв, дури и ако подоцна ќе се каеш, затоа што ќе жалиш за цел живот, ако му кажеш „Не“ сега.

13. Човекот не се раѓа, еднаш засекогаш, на денот кога мајка му ќе го донесе на свет, животот го присилува повторно и повторно - многу пати - да се роди повторно.

14. Не постои лек што може да го излечи она што среќата може да го излечи.

15. Секогаш ќе има луѓе што ќе ве повредат. Продолжете да верувате, само бидете повнимателни.

16. Немојте толку многу да се опирате. Најдобрите работи се случуваат кога не ги очекувате.

17. Не носам шешир, за да не мора да го симнам пред никого.

18. Зошто да потрошите толку многу зборови за да објасните како се чувствува човекот во војна, ако е доволен само еден збор - страв.

19. Прекрасно е да се мисли на минатите задоволства, без горчина и каење.

20. Инспирацијата доаѓа само за време на работата.

21. Знаењето и мудроста доаѓаат кај нас кога веќе не се корисни за нас.

22. Не, не сум богат човек. Јас сум сиромашен со пари, и тоа не е исто.

23. Возраста нема никаква врска со колку години имате, но колку години чувствувате.

24. Бидете мирни. Потешко е да се умре отколку што изгледа.

25. Животот е како приказна, не е важно колку е долг, но колку е добар. Она што помина веќе не постои, што ќе биде сè уште не е дојдено. Има само една точка каде се среќаваат минатото и иднината. Овде е целиот живот. Користи го.