Нова студија ја побива претходната: Повремено пиење вино е сосема безбедно за здравјето

На секои неколку години, се објавува студија за навиките за пиење вино и влијанието што таа навика го има врз нашето здравје. Научниците кои ја спроведоа последната голема студија во серија тврдат дека повремената чаша вино не му штети на телото.

Претходна студија

Една статија објавена во Лансет во 2019 година предизвика стравувања дека консумирањето дури и мали количини на алкохол може да предизвика промени во крвниот притисок и да го зголеми ризикот од мозочен удар, со што се побива досега утврдената теорија дека чаша вино може да биде корисна за здравјето на срцето поради заштитни антиоксиданси.

Но, неодамнешниот извештај на научниците од Универзитетот во Лондон и Лондонската школа за хигиена и тропска медицина тврди дека анализата на Лансет била погрешна. Сер Николас Волд, експерт за епидемиологија и превентивна медицина во UCL, за Тајмс вели дека е тешко да се дефинира безбедна количина алкохол, но не е точно да се каже дека една чаша вино е штетна.

„Не може да се каже дека било која количина алкохол е штетна на ист начин како што може да се каже дека секое количество пушење е штетно. Повремена чаша вино или не повеќе од чаша пиво секој втор ден би била прифатлива со оглед на нашето моментално знаење. Не треба да се смета дека единствениот безбеден внес на алкохол е нула“, рече тој.


Новиот труд ги критикува аналитичките техники на студијата Лансет, базирани на генетика

Во таа студија, научниците од Оксфорд следеа половина милион луѓе во Кина од 2008 до 2017 година. Тие споредиле една група која воопшто не може да пие бидејќи биле алергични на алкохол со луѓе кои пиеле различни количини на пијалоци.

За групата без алкохол, страдалниците од алергија беа избрани да ги заобиколат ситуациите во кои луѓето потенцијално погрешно ја толкуваат нивната потрошувачка. Анализата покажа дека две третини од учесниците кои можеле да пијат имале далеку поголем ризик од висок крвен притисок и мозочен удар.

Како и да е, новата студија објавена во Меѓународниот весник за епидемиологија откри недостаток во техниките за анализа што ги користат истражувачите од Оксфорд.

Повеќето големи студии за ефектите на алкохолот врз мозочен удар и крвен притисок покажуваат врска помеѓу алкохолот и ризикот од мозочен удар со крива во облик на буквата J. Луѓето кои се воздржуваат од пиење обично имаат малку поголем ризик отколку оние кои пијат во мали количини. Но, оние кои пијат многу се секогаш изложени на најголем ризик.

Кога овие ризици се прикажани на графикон, кривата добива форма на буквата Ј.

Истражувачите на UCL и LSHTM зедоа хипотетичка популација за која знаат дека точната статистичка анализа треба да ја открие оваа крива во облик на J.

Кога ја извршија статистичката анализа користена во студијата Лансет, таа не даде правилна форма. Затоа, истражувачите веруваа дека има недостаток во методологијата на претходната работа.

Професорот Крис Фрост, медицински статистичар во LSHTM и еден од коавторите на студијата, рече дека студијата покажала дека „малку алкохол е прифатлив, а многу е штетен“. Тој нагласи и дека оваа студија не треба да поттикнува пиење, туку служи за да се потенцира недостаток во анализата на студијата Лансет, која сугерира дека не постојат одредени граници во потрошувачката.