Од баба, девојка не може да биде: 9 знаци кои ја покажуваат вистинската возраст на жената!

Вистинските години не откриваат само брчки, сива коса, рацете или вратот

Постојат многу други знаци на стареење кои не се забележуваат на прв поглед. Оние телесни атрибути кои се менуваат со возраста и даваат на „подобрата половина“ само посебен шарм и привлечност. Во никој случај не укажуваат на опаѓање на женската убавина, туку на трансформација во многу нејзини форми. Како и да е, знаењето за овие промени може да биде корисно, еве кои знаци сведочат за текот на времето.

1. Челото станува исправено
Веројатно ќе биде тешко да заклучиме дека атрофијата поврзана со возраста на поткожното масно ткиво е причина за губење на волуменот во областа на челото. Инаку, инјекциите на ботокс можат да ја направат оваа промена уште поизразена. Дури и ако челото остане мазно, тоа ќе изгуби волумен и на тој начин ќе ја открие вистинската возраст на жената.

2. Усните губат волумен и влагаОбликот на усните се менува со текот на времето. Усните губат волумен и влага со возраста, а честопати се „врамуваат“ со мали брчки. Усните што порано беа дебели и сензуални со текот на времето стануваат сè помали и потенки.

3. Се менува и обликот и големината на папокот
Овој дел од телото може да го промени својот изглед со возраста поради флуктуации во тежината, некои болести, пирсинг или бременост.

4. Се појавуваат темни кругови
Поткожниот масен слој станува потенок поради посиромашното производство на колаген по 30-та година од животот. Кожата околу очите губи густина и еластичност, што ги прави очните капаци поизразени.

5. Ушите стануваат поголеми
Усните школки се исто така индикатор за возраста, исто како и рацете и вратот. Овој дел од телото на кој обичните жени посветуваат малку помалку грижа, исто така го губи тенкиот масен слој и еластичноста. Како резултат на тоа, ушите се релаксираат и се протегаат, а носењето обетки всушност дополнително ја поттикнува оваа промена.

6. Веѓите се спуштаат и го затвораат погледот
Додека сме млади, напнатоста на кожата на веѓите ги позиционира на нивно место, но со возраста, тие „се лизгаат“ надолу. Поради намаленото производство на колаген, кожата станува помалку цврста и еластична, а мускулите на лицето ослабуваат и релаксираат со дејството на гравитацијата. Како резултат на тоа, нашите веѓи исто така се движат надолу.


7. Младешкиот триаголник на лицето ротира надолу
Кога сме млади, формата на лицето личи на триаголник со горниот дел насочен надолу, а основата се протега по должината на челото. Но, ситуацијата се менува со возраста. Основата се поместува на долниот дел од лицето со горниот дел свртен нагоре. Поткожниот масен слој „се лизга“ надолу по лицето со возраста, образите исто така ја губат еластичноста и се појавуваат брчки.

8. Тенот исчезнува и кожата го губи сјајот
Здравиот и сјаен изглед на кожата помалку не напушта со возраста, а главната причина за тоа е намалената синтеза на колаген и еластин. Несоодветната нега на кожата, недостаток на сон, замор, нездрава исхрана и генерално лоши навики како пушењето, исто така, придонесуваат за овој процес.

9. Аглите на очите и усните се пуштаат надолу
Спуштените агли на очите и усните можат да му дадат на лицето малку уморен изглед. Оваа информација е особено важна за оние кои не се смеат често - мускулите на нивното лице кои ги поддржуваат аглите на усните ослабуваат многу побрзо. Кожата околу очите исто така ја губи еластичноста и тонот со возраста, а ослабените тетиви и мускули во оваа област не можат повеќе да ги „држат“ аглите на очите како порано.

 

Фото: Profimedia

Можеби ќе ве интересира:

Знаете ли што сакате? Никогаш нема да ми биде јасно кого жените лажат кога се полнат со филери