Од градбата на телото зависи колку брзо стареете: Добро погледнете се во огледало, откријте ја вашата конституција и како вашата фигура ќе се менува во иднина

Дали знаевте дека составот на телото може да влијае на стареењето?

Жените на иста возраст можат да изгледаат различно - некои имаат јаболчници, на други брчките веќе длабоко им се исцртани, а има и такви кои во четириесеттите изгледаат како да имаат 20 и некоја ... Зошто се случува ова?

Навремената нега и квалитетните креми можат да помогнат да се запре процесот на стареење, но суштината е во генетиката! Обликот на лицето, телото, пропорциите, метаболичките карактеристики се диктирани од соматотипот - нашата конституција, и што може да укаже како нашето тело ќе се промени во иднина... Експертите веруваат дека жените, знаејќи го својот соматотип, или морфолошките карактеристики на лицето структурата на коските и мускулите, може да ја продолжи младоста.

Какви типови на тела постојат и како нивниот изглед се менува со возраста? 

Постојат 3 главни соматотипови - астенични, хиперстенични и нормостеници.

Foto: Profimedia


Астеничен (тенкокоски) тип

Се карактеризира со тоа што вертикалните пропорции на телото преовладуваат над хоризонталните. Астеничните имаат тесни коски, прави гради и се со натпросечна висина. Тенки и витки, овие луѓе често предизвикуваат завист кај другите, бидејќи секогаш изгледаат младо и фит. Тие не знаат за оток дури и во зрелоста. Нивното лице е претежно долгнавесто со тенка кожа и слаби мускули. Како резултат на тоа, со текот на годините, вените почнуваат да се појавуваат на нивното лице, што ги прави постари. Отсуството на силна мускулна основа води до фактот дека образите се повлекуваат со текот на времето, а лицето изгледа изнемоштено.

Хипертензивен (широк) тип

Овде, хоризонталните пропорции на деловите од телото преовладуваат над вертикалните. Поради таквите фигури, тие често се исмејувани во детството и младоста. Нивното тело е „кратко“, заоблено, под просечна висина. Често се оправдуваат пред другите со широки коски, што е точно - се карактеризираат со големи гради, големи коски и широк струк. Имаат доволно количество поткожно масно ткиво, што му дава на лицето мазност и еластичност во младоста. За нив опасни се наглите промени во тежината, поради што волуменот на кожата им паѓа. Едемот и проширените вени се вообичаени придружници на хипертензијата во иднина.

Нормостеничен тип (просечна дебелина на коските)

Нивното тело и лице обично се многу хармонични, нема „доминација“ на вертикални или хоризонтални пропорции. Висок раст, хармонична тежина, силни мускули - природата им помага да останат фит и млади до максимум. Ако овие луѓе водат здрав начин на живот, не претеруваат со лошите навики, тогаш ги имаат сите шанси да останат млади долго време. Кожата им е „густа“ и еластична, не е склона кон осип. Со текот на годините кај нормостетиката се развиваат брчки, назолабијални набори и вреќи под очите: овие промени обично се поврзуваат со мускулна напнатост.


Извор:  zena.blic.rs

Foto: Profimedia