Опкружени сме со луѓе, ама сме осамени: Психотерапевт открива каде лежи проблемот!

Ние сме поврзани со сите, а длабоко сме сами

Дали денес постојат пријателства за кои сме подготвени да се заколнеме или да ја ставиме „раката во оган“? Каков став имаат младите кон пријателството, во споредба со претходните генерации?

Одговорите ги дава Жељка К. Станиќ, психолог и психотерапевт:

Денешните пријателства се површни

- Во секоја генерација, пред 100 години и денес, има луѓе кои длабоко го почитуваат пријателството, кои се лојални пријатели и искрено сакаат, но има и такви на кои пријателите им служат повеќе како публика, за да се забавуваат себе си. Пријателствата на овие други се површни, без суштина и затоа лесно се заменуваат - објаснува Станиќ.

Денешните пријателства, во однос на генерациите од пред триесет години, се променија затоа што се променија и вредностите.

Сега се цени индивидуалноста

Независноста, индивидуалноста, самодоволноста сега се ценат повеќе, па затоа на денешните деца не се учат толку многу на разбирање, почит, сочувство и прошка. Бидејќи ова се четирите темели на вистинското пријателство, станува јасно зошто денешните пријателства се пократки и помалку важни во нечиј живот - предупредува психолог.

Разбирањето, почитувањето, простувањето и сочувството се основа на пријателството, а децата веќе не го учат тоа!

На што се темелат првенствено денешните пријателства?

- Денес постои парадокс. Никогаш во историјата на човештвото не сме имале толку многу луѓе околу нас, и патеките што водат до нив се безброј. Постојат социјални мрежи кои ни овозможуваат практично да стигнеме до секој што ни се чини интересен, на кого можеме да му испратиме порака и да иницираме пријателство - вели Жељка К. Станиќ.

Луѓе насекаде околу нас, а ние сме осамени ...

Сепак, и покрај добрите патишта и совршените врски, луѓето стануваат се повеќе осамени. Зошто?

- Од друга страна, луѓето се повеќе осамени од кога било. Имаме хипер-производство на контакти, стотици и илјадници таканаречени пријатели на Фејсбук, но има многу малку кои би сакале да ги поканиме ако се најдеме во неволја и кој би дошол - истакнува психологот

Колку се површни пријателства, дали тие имаат „тежина“?

- Проблемот е во тоа што е многу тешко, па дури и невозможно да се процени дали некој е навистина добар пријател, дали искрено сака само додека сè е во ред. Додека не дојде некоја неволја, првата кавга или тежок период во нечиј живот, сите пријателства претежно изгледаат исто. Ова е причината зошто има големи разочарувања и кај другата личност и кај себе си кога ќе се покаже дека ова пријателство, што се однесува до таа друга личност, било површно и незначително, а тоа значело за нас. Разочарувањето во пријателството има потенцијал на трауматско искуство и може да биде исто толку болно како смртта на блиска личност - заклучува психотерапевтот.


Фото: Shutterstock

Можеби ќе ве интересира:

Сè што не иритира кај другите е проекција на наше лично незадоволство: Луѓето кои наоѓаат недостатоци кај сите, во себе носат море од тага