Опседнатост со политика, афери, скандали: Дали ова е вградено во психо - генезата на народот?

Македонските граѓаните будно следат што се случува на политичката сцена, а аферите и скандалите се теми за кои долго се зборува. Последно е бегството и пронаѓањето на поранешниот директор на УБК, Сашо Мијалков, настан кој доживеа пресврт во еден ден.

Психологот Атанас Иваноски вели дека опседнатоста со политика е во металниот склоп на народот, и тоа е составен дел од психо – генезата на народот со децении и векови, што не е спорно, и со истото се соочиле и многу други нации. Но, вели дека тешко е поединецот да се издигне над тоа и да промени нешто, да утврди што му е приоритет во животот, и да ја промени својата филозофија на живеење. Психологот објаснува дека ваквите теми се пренагласени кај народот, но и во медиумите, иако во одредени граници е нормално човекот како социјално битие да го интересираат овие теми.

Што истакнува Ивановски и повеќе по оваа тема прочитајте на Фактор.мк