Откако Бајден е на власт, најбогатите Американци се дозбогатија енормно

Џо Бајден стапи на сила и веднаш контото на богаташите рапидно скокна. Па така, во 100 денови од неговото претседателско владеење богаството на најбогатите Американци 195 милијарди долари наведува Bloomberg.

Растот на берзата поради ширењето на вакцинирањењето на надвледувањето на пандемијата на коронавирусот е главната причина за толку брзо збогатувањ.

Мерките за поттикнување на економијата и засилената програма за вакцинирање кои се случија во првите сто дена од власта на Бајден го поттикнале брзото закрепнување, а со тоа и растот на берзите и богатствата на најбогатите Американци кои имаа достап до пазарите на акциите.

Меѓутоа, аналитичарите потсетуваат дека позитивните трендови во САД се забележани и во последните седмици од мандатот на претходниот републикански претседател Доналд Трамп, и богатството на 100-те најбогати Американци пораснало за 267 милијарди долари од 4-ти ноември 2020 до 20-ти јануари 2021 година, односно инаугурацијата на Џо Бајден.

Американското стопанство закрепнува побрзо отколку што се очекуваш. Меѓународниот монетарен фонд (ММФ – IMF) предвидува раст на бруто домашниот производ на САД оваа година од 6,4 отсто.