Ова женско име е многу посебно: Се верува дека таа што го носи е уникатна и единствена

Името Уна важи за едно од најубавите, најкратките, женски имиња кое е популарно на Балканот, соседните земји, но и во многу земји ширум светот.

Името Уна важи за едно од најубавите кратки, женски имиња и во последните неколку години спаѓа во групата на често давани имиња на новороденчиња, како на Балканот, така и во земјите од регионот, и во многу други земји низ светот.

Според некои теории, ова име се поврзува со реката Уна, која тече низ Босна и Херцеговина. Сепак, постојат и други, симболични значења на името.

Некои етимолози веруваат дека името Уна е изведено од латинскиот збор „una“, кој има значење - една; единствена; уникатна; посебна.

Друга теорија за потеклото на споменатото женско име се претпоставува дека е од името кое потекнува од келтскиот збор „Oona“, што во превод значи јагне или јагненце.

Според овие извори, женското име Уна значи - „жена која е единствена“, „една и единствена“, „скротена како јагне“, „личност која е единствена и посебна“, „единица ќерка“, „првородена“. . .

На нашите простори ова име се здоби со целосна популарност по истоимениот роман на Момо Капор, каде што името го носи неговата главна хероина.

Според статистичките податоци, името Уна се наоѓа на листите на 100-те најпопуларни женски имиња. Помеѓу 100-те најпопуларни имиња за новороденчиња во Србија, името Уна е на 15-то место, додека во Република Српска е на 16-то место по популарност. Во Хрватска името Уна е на 48 место, а името е исклучително популарно и во Босна и Херцеговина.

Уна е име кое е популарно во Индија, Пакистан, Авганистан, но и во Грција, Шпанија, Италија, Македонија, Франција, Велика Британија и Ирска.

Дека ова име е многу популарно говори и тоа што на нивните ќерки им го дадоа двајца познати музичари од нашите простори - Здравко Чолиќ и Горан Бреговиќ.

Ова име го користи и популарната ирска фолк пејачка Уна Тереза ​​Имоген Фоден, како и бразилската музичарка Уна Андреа, но и српската бодибилдерка Уна Ѓорѓевиќ.

Филмот под ова име е снимен во 2016 година, а истото име го носи и еден музички фестивал во Босна и Херцеговина, како и еден од трите национални паркови во оваа земја.

Покрај Уна, главната хероина на романот на Момо Капор, ова име беше инспирација за ликот на песната на англискиот поет Едмунд Спенсер - „The Faerie Queene“.

Еден род на пеперутки го носи и името Уна.

Многу географски поими низ светот се именувани како Уна: Град во Бразил, место во американската држава Мисисипи, населба во американската држава Калифорнија, град во регионот Гуџаран во Индија и област во Химачал Прадеш.