Здравје // Рецепти
Плетенка полнета со крем: Пециво кое се подготвува лесно и едноставно
Викендот е пред нас, а со него и желбата да се задоволиме...
Состојки:
500 грама брашно;
250 милилитри млако млеко;
10 грама инстант квасец;
80 грама шеќер;
70 милилитри масло;
крем „Нутини“.
Подготовка:
Активирајте го квасецот, а потоа додадете го маслото и брашното и замесете мазно тесто. Околку 30 минути оставете го да нарасне. Потоа тестото развлечете го во правоаголник и исечете го на три ленти. Секоја лента намачкајте ја со крем, а потоа затворете и ги краевите. Исплетете плетенка. Премачајте ја со жолчка и оставете ја отстои уште 20 минути, а потоа печете ја 20 - 25 минти на 200 степени. По желба наросете ја со шеќер во прав.
фото: Letina kuhinja