По пандемијата: Јапонија ви плаќа половина од трошоците за вашето патување

Во пост-пндемиската ера, ќе биде потребно многу убедување за луѓето да се чувствуваат доволно удобно да се качат на авион и да отпатуват. Авиокомпаниите вршат нови безбедносни и санитарни мерки дизајнирани да им овозможат на патниците да имаат мир, но и самите дестинации треба да создадат стимул за посета. 

Јапонија би можела да им понуди на патниците нешто што е тешко да се одбие, потенцијално покривајќи половина од патните трошоци за вашето патување.

На прес-конференцијата минатата недела, во извештаите на „Јапонија тајмс“, Хироши Табата од јапонската агенција за туризам соопшти дека јапонската влада планира да издвои 12,5 милијарди американски долари за нова програма за обесштетување, која може да започне веднаш во јули ако стапките на инфекција продолжат да опаѓаат. Владата сè уште не прецизираше како би функционирала оваа програма, какви трошоци би биле покриени или како би се дистрибуирале субвенциите. Во моментов, Јапонија има меѓународна забрана за патување, со која им се забранува на странците да влегуваат во земјата.

Во април, Јапонија пријави пад на туризмот од 99,9 проценти од претходната година, така што за земјата е разбирливо тешко да ја започне својата туристичка индустрија. Земјата се потпираше на Олимпијадата во 2020 година за да донесе значителни приходи од туризмот и да ги неутрализира инвестициите поврзани со организација на Олимпијадата. Сега кога Олимпијадата е одложена до 2021 година, Јапонија се надева дека ќе ја спаси летната сезона на патувања. Откако ќе се укинат патните ограничувања, програмата за надомест може да биде совршен начин да се стори тоа.

Јапонија ќе го следи водството на другите земји кои сакаат да го охрабрат туризмот ова лето. Минатиот месец Сицилија најави нова програма што ќе им надомести на патниците за нивните патувања, покривајќи половина од летот и третина од нивните хотелски трошоци.

извор:matadornetwork

-(ГАЛЕРИЈА) Тажна пролет во Токио: Еден од најубавите градови пред и за време на пандемијата
-(ГАЛЕРИЈА) Бајка низ која можете да прошетате: Скоро 5 милиони цвеќиња цветаат на ова јапонско поле