По рецепт на прабаба Лујка: Оваа техника за вапцување јајца е брза и едноставна, се пренесува со генерации

Се ближи Велигден, а со тоа и разни идеи за боење јајца. Денес, постојат безброј техники и достапни се сите можни бои, па доволно е само да ја ослободите вашата фантазија. Но, многумина сè уште се држат до традицијата.
Боење јајца за некои е незамисливо без традиционалната црвена боја, а и постарите домаќинки сакаат кромид. Овој процес е на многумина омилена семејна активност пред најрадосниот христијански празник. Така и во семејството на актерката Бојана Стефановиќ.
- Кога некој ќе ја спомне традицијата во негативен контекст, целата сум со морници. Колку треба темнина да носите во себе за да погледнете нешто толку убаво, топло и моќно гледаш преку црна перспектива. Ако нешто во мојот живот е традиција, тоа се овие јајца. Баба Нада ги нарече „Чивутска“ – напиша еднаш Бојана на Инстаграм.
-Со години не знаев што значи, знаев само дека зборот мириса на љубов, семејство, Велигден, пролет и таа. Стуткани, малку намуртени, секогаш со некој мрзлив коментар и раце вечно зафатени во чајната кујна, раце кои никогаш не го напуштиле малиот стан на Игуменската палата без да бидат натоварени со ситници, полни со кутии, полни со вкусовите на моето детство.
- Тогаш ги правеше тато, а сега јас и Ива. На рецептот пишува„Чивутските јајца на баба Лујка“. Баба Лујка (а.к.а. Лепосава). Се сеќавам на приказните за сите тие смешни подвизи, за кои таа беше крунисана за мене величествен прекар. И го носам во секој атом од моето битие, секогаш кога ќе земам жица за матење крофни, кога ќе ги потопувам прстите во тесто за леб и кога ќе го исчистам првото чивутско јајце на Велигденско утро - објаснила Бојана, која за илустрација прикачи и фотографии.
Една слика ги прикажува јајцата во луковини. Се користат и многу зачини, а во необичниот рецепт што го сподели на својот блог Фет Мама Бојана откри дека за тоа се одговорни сефардските Евреи.
- Од прабаба Лујка и баба Нада, преку Бобан, до мене и Ива, расте семејна љубов која мириса на тие волшебни јајца. Сега моите деца ги создаваат врските со баба Лујка, чукунбаба на која не се ни сеќавам, но еден ден и им го посакувам тоа, ќе ги почувствуваат сите врски, одамна многу наназад, кога ќе ги зготват чивутските јајца на Велигден. И ќе знаат дека се сите таму, а јас сум со нив, стуткана над тенџерето, во кое сета нашата љубов врие, мириса, ги исполнува ноздрите и душата, низ Преданието.
Велигденските јајца на баба Лујка
По рецептот на Бојана потребни ви се две до три кесички кромид (колку повеќе толку подобар вкус), масло, оцет, две до три чешниња лук, бибер, сол, ловор.
На дното на тенџерето прво се редат кромидот во еден слој, па се редат јајцата, па повторно кромидот. Повторете го процесот, а одозгора ставете слој кромид. После секој слој се додаваат масло, оцет и зачини.
Истурете обична ладна вода, малку повеќе за да ги прекриете лушпите од кромидот. Оставете ги првата ноќ во ладна вода. Следниот ден полека се загрева до вриење, па се готви на тивок оган, поклопено, од 12 до 18 часот, може и подолго, а потоа тенџерето се остава покриено втората вечер да се излади.
Откако ќе се изладат, варените јајца се отстрануваат и се бришат со малку подмачкана крпа во масло за да им се даде сјај. После тоа, тие се украсуваат со восок или слики по сопствен избор. Бојана во својот блог наведува дека мисли дека се најубави без украси.
Извор: Zena.blic.rs