По седум спонтани абортуси ја изгуби и неа: Единствената ќерка на Ева Рас почина на само 24 години, а нејзината смрт е мистерија

фото:printscreen

Дури и денес, 28 години откако ја изгуби ќерката Круна, актерката не ја знае точната причина за смртта.

Актерката Ева Рас (80), кој беше една од најубавите актерки во поранешна Југославија и сликарот Радомир Стевиќ Рас долго посакуваа потомство, а една од најпознатите жени во српскиот филм успеа да има само една бременост.

- Не можев да имам повеќе деца. Во животот сум била бремена осум пати и имав седум спонтани абортуси. Имав 40 години кога Радомир почина и така остана - рече Ева во една прилика.

-По шест години брак, на 9 јануари 1969 година ја добивме ќерката Круна. Сакавме цело време да имаме дете, но јас ги губев...

Таа еднаш доживеала абортус и за време на снимањето на филмот „Čovek nije tica“. 

Нејзиниот сопруг почина на 22 ноември 1982 година, а девет години подоцна Ева остана без ќерката. Круна, всушност, студирала во Париз и нејзината смрт се случила одеднаш.

- Тој ден требаше да одам на премиера во Суботица и чекав да дојде автомобилот за мене. Ѕвони домофонот, велам дека веднаш ќе се симнам долу, и тие ми одговараат: „Не, ќе дојдеме ние кај тебе“. Тројца полицајци дојдоа во мојот стан и ме прашаа дали ќерка ми била во Париз, а јас реков: „Па, сега е таму“ и ми рекоа како од топ: „Па, таа почина!“ Така дознав - рече Ева со болка пред неколку години. 

- И, се разбира, тие не знаеа ништо за тоа, но ме испратија да одам во Министерството за надворешни работи да ми кажат. Но, и тие таму не знаеја ништо. Тогаш вратарите ми рекоа, за да ме утешат, претпоставувам: „Ако никој не знае ништо, можеби вашата ќерка е жива“. Некако тоа ме држеше надевајќи се дека навистина е така. На крајот, полицијата во Лермонтовјева ми рече дека починала, по три дена.
Беше 3 јули 1993 година. Едвај успеав, со помош на министерот за надворешни работи и некои други луѓе, да го депортирам телото на Круна и да ја погребам тука. Заедно со ковчегот, добивме и извештај за обдукција, француската полиција не откри ништо и напиша дека таа починала од природна смрт. Подоцна им реков на моите кумови дека таа можеби се вмешала во некои мрачни работи таму во Париз, во политиката и затоа француската полиција го напиша тоа во извештајот. Тогаш мојот кум Миленко Вучетиќ, писател, ми рече дека звучам како да ја раскажувам приказната од филмот „Никита“ и дека тоа нема никаква врска со реалноста. Не знам, изгледа тоа е она што Господ сакаше - актерката со гордост зборува за својата ќерка.

- Она што никој не може да го негира е дека Круна Рас беше најмладата српска писателка која објави три литературни ремек-дела од седумгодишна возраст до дванаесет години - рече таа еднаш.

Ева еднаш истакна дека поради сите трагедии што ѝ се случиле во животот, не може да гледа на животот површно и дека верува дека утеха не постои.

- И бидејќи го закопав целото семејство, не можам да гледам површно. Нема утеха. Ќе имам утеха кога ќе им се придружам. Го чекам тоа секој ден, но се будам секој ден. Никогаш не сум имала планови да живеам толку долго. По Божја волја, јас сум губитник на овој свет - вели Рас.

извор:GLOSSY