Подготовка без миксер и вага: Едноставна циганска штрудла за стари и млади
Циганска штрудла е вид на торта која секогаш воодушевува со својот вкус. Сочниот десерт од сирење и цреши е совршен за секое време од годината, а го сакаат и стари и млади.
Состојки на тесто:
1 чаша брашно
1 чаша шеќер
1 чаша гриз од пченица
1 прашок за пециво
1 ванилин шеќер
Состојки за филот од сирење:
500 гр урда
1 јајце
рендана кора од 1 лимон
1 ванилин шеќер
200 гр павлака
4 лажици шеќер
Состојки за филот со цреша:
500 гр свежи цреши (може да се направи и од компот)
3 лажици путер
3 лажици трошки од леб
3 лажици шеќер
сок од 1/2 лимон
малку цимет
Прелив:
2 јајца
250 мл млеко
250 гр крем за крем
2 лажици шеќер
Подготовка:
Загрејте ја рерната прво на 180 ° C. Подмачкајте ја тавата со масло.
Измешајте ги сите суви состојки заедно и поделете на три дела во три садови. Во друг длабок сад измешајте ги состојките со сирењето.
Растопете го путерот во тава и додадете ги лебните трошки, пржете ги неколку минути. Оставете го настрана да се олади и додадете ги црешите, сокот од лимон, шеќерот и циметот и измешајте сè.
Во третиот длабок сад подгответе прелив од јајца, млеко и шлаг, млеко и шеќер. (Само протресете го кремот и мешајте додека не се соедини со останатите состојки. Нема потреба да мешате за да добиете шлаг)
Прво, истурете го садот со сува смеса на плехот за печење, одозгора премачкајте половина од филот од цреша, а потоа и половина од филот од сирење. Потоа повторно од садот со сува смеса, па преостанатиот дел од филот со цреши, потоа преостанатата количина на филот со сирење и на крај последниот сад со сува смеса.
На крај, истурете го преливот, избодете ја целата штрудла добро со вилушка на секои неколку центиметри, така што течноста ќе стигне до дното. Оставете да отстои 10 минути. Печете 45 до 55 минути, без да го вклучите вентилаторот, ако рерната има таков.
Пред да ја послужите оваа торта, прво добро изладете ја за да ги направите коцките убави за сечење.
Забелешка:
Оваа штрудла може да се направи со кое било друго овошје - цреши, праски, сливи.
Фото: coolinarka