Поховани пилешки прсти: Рецепт за највкусните кои некогаш сте ги пробале

Состојки за пржење 1,5 кг пилешко:

360 гр меко брашно

100 g нишесте

1 лажица сол + 1 лажица масло

1 лажица шеќер

1 лажичка лук во гранули

1 лажица црвен, мелен пипер

1 лажичка бибер

1 лажичка сушен босилек

1/2 лажичка куркума

1/4 лажичка кари

1/4 лажичка ѓумбир во прав

3 јајца

300 мл вода


Подготовка:

Измијте го пилешкото, па ставете го во поголем сад.

Посипете со една лажица сол и шеќер, па прелијте го со вода да кисне.

Оставете го така еден час.

Измешајте го брашното и сите зачини. Поделете на два дела.

Еден дел останува таков каков што е.

Во другиот дел додадете ги јајцата и водата и сè убаво измешајте.

Потребен ви е подлабока, но помала тава. Полијте повеќе од половина литар масло и оставете да се загрее.

Извадете го пилешкото и исушете го со крпа.

Натопете парче пилешко прво во течниот дел, малку протресете и потоа валкајте во мешавината од брашно и зачини, па повторно истресете го вишокот.

Ставете да се пече на малку поголема температура од средната.

Печете околу 13-14 минути.

Исцедете на крпа, па послужете.


Наздравје!


*ПР објава