Појадок број еден во СФРЈ: Денешните деца не можат ни да замислат нешто слично

Се сеќавате ли на тие среќни денови од вашето детство?

Повеќето од нас ги поврзуваат првите сеќавања со мириси и вкусови. Речиси сите зборуваме носталгично за своето детство, а најмногу за јадењата што се јаделе во тие дамнешни педесетти и шеесетти години од минатиот век.

Денес, веќе окарактеризиран како селскo јадењe,во сеќавањето на многумина од нас ќе остане како највкусното нешто што сме го пробале во животот.

Во шеесетите години на минатиот век сиромаштијата беше видлива во секое семејство, но речиси секоја домаќинка знаеше да се снајде и да го направи највкусниот оброк.

Најчесто за појадок се подготвуваше едно јајце и парче леб намачкан со сало и посипан со пипер/

Немаше време за расфрлање, па речиси никогаш не се подготвуваше повеќе од едно јајце. Четири јајца и четири кришки сало со леб беше типичен појадок за просечно четиричлено семејство.

Извор: stil.kurir.rs