Поминала низ пекол: Позната актерка од „вагонот на смртта“ своето потекло го дознала на 36 години

Актерката Божидарка Фрајт, која нашата публика ја гледаше пред неколку години во серијата „На патот кон Монтевидео“, е југословенска актерка со српско потекло, дете од Козара кое беше спасено од усташкиот логор на смртта од Дијана Будисављевиќ.

Божидарка е родена со презимето Грубљешиќ во 1940 година во селото Велика Шуjeвица кај Козара. Таа имаше помалку од две години кога Усташите ја застрелаа нејзината мајка Вида за време на офанзивата на Козара. Заедно со илјадници деца, Божидарка беше депортирана во детски камп во Сисак.

Оттаму е префрлена во прифатилиштето на Црвениот крст во Загреб, од каде ја посвоија Катарина и Стјепан Фрајт, кои и го дадоа презимето и ја одгледаа како ќерка.

Познатата актерка, која се прослави со улогата во филмот „Република Ушице“, имаше 36 години кога го откри вистинското потекло. Нејзината тетка Дара Грубљешиќ , првиот борец од Козара, ја пронајде и и ја соопшти вистината за нејзиното потекло.

Foto: printscreen/instagram

Како било тоа раскажала тогаш Радослава Љубишиќ, десетгодишно девојче од Вриштиќ под Просара. Нејзината приказна гласи вака:

„Беше тоа лето кога Германците дојдоа а со нив и усташите. Мајка ми стави малку храна во торбата и отидовме кај останатите луѓе. Во Козара останавме само четири дена, бидејќи соседите ни рекоа дека Германците заминале. Кога слеговме во селото, имавме што да видиме: сè беше изгорено. Циглите сè уште чадеа, каде и да погледневме, жарот тлееше насекаде. Потоа не возеа до кампот. Во Церовjани вриеше од луѓе. Имаше деца, жени и девојчиња. Храната што ја јадевме во Козара се потроши. Тука кубевме трева и јадевме корени. Една вечер, не префрлија во селото Устице. Останавме таму на ветер и дожд една недела, а потоа отидовме во Јасеновац.

Веднаш ги разделија машките деца и нè ставија во вагоните и се возевме долго време. На една станица, тие ја отворија вратата за да не се гушиме, но не ни дозволија да излеземе. Потоа усташите не однесоа во едно село близу Бјеловар и не поделија во куќи. По неколку дена имаше многу пукање и борби. Следниот ден, усташите повторно не зедоа. Во шумата, над селото, некои мажи и жени беа застрелани. Моравме да го гледаме се тоа. Тогаш видов и беше страшно како врзаа маж за маторица, а жена и дете за него. Исплашената свиња избега низ шумата, а усташите пукаа еден по еден. Потоа повторно нè ставија во вагоните и не одведоа до Сисак. Плачевме многу, бидејќи усташите ги тепаа нашите мајки со пушки од задниот дел, и им ја кубеа косите. Кога ги однесоа и ги застрелаа, ние веќе не плачевме. Не ме интересираше дали ќе ме убијат и мене. Ние, возрасните девојки, ги прегрнавме малите кои не можеа ниту да ползат. Кога повторно не возеа кон Загреб, децата умираа, а ние однапред се исплашивме, бидејќи кога умреа, не ги затворија очите. Потоа ги стававме малите деца, кои не умреа, во рацете и ги чувавме. Тие беа многу гладни и жедни “.

Хорор владееше на третата пруга на железничката станица во Загреб. Уште полошо беше пред станицата „Дезинфекција“ на Сењак. Бидејќи во текот на август, септември и октомври 1942 година, една композиција од Стара Градишка се израмни со друга од Сисак.

Вкупно 53 транспорти со 12.779 деца. Засолништа во Загреб - главен институт. Детскиот дом во Јосиповац, Салата на Свети Jerером, Зимската цветна градина на Архиепископијата и зградата на Здружението на наставници во Кукуjeвичева бр.19 - не можеа да ги соберат сите деца.

Foto: Printscreen

Професорот Камило Бреслер и Јана Кох, млада сестра на Црвениот крст, беа меѓу истакнатите организатори за спасување на децата на железничката станица во Загреб. Јана се сеќава:

„Уште еднаш, не можев да го преживеам сето тоа. 850 деца од Стара Градишка беа довлечкани во вагони за добиток. Тоа беше првиот транспорт. Усташите не брзаа да ја испразниме композицијата што е можно побрзо. Извлековме четириесет мртви деца. Додека биле пренесувани, седумнаесет починале, а за време на капење и дезинфекција, уште триесет и седум. Работниците од железничката колонија, под капакот на усташите, донесоа кофи со вода и ги натопија детските усни што плачеа.

Не, навистина, не може да се опише. Следниот превоз на илјада деца беше уште пострашен. Пред отворените вагони се слушаше само тивка и многу тажна мелодија, прекината од длабоко липање. Помодрени од плачење, децата лежеа на голиот под или во клупи завиткани на валкана слама. Малку постарите со главите потпрени на колена и тажно гледаа бесконечно. Тие беа исплашени како птици. Осумдесет и четворица починаа и овде.

На 17 август 1942 година, 1.080 деца беа пренесени на станицата во Загреб во транспортот. Нивното спасување е најдлабоко врежано во моето сеќавање. Во тој превоз имаше многу повеќе новороденчиња од оние малку постари деца кои се онесвестиле од жед. Жените со пелени и бенкици ги извлекуваа најмалите деца од автомобилот и ги ставаа во корпи. Доцна во ноќта, во последниот автомобил пронајдовме уште 250 бебиња. Тие многу тешко примаа шишиња млеко и цуцли. Осуммесечно девојче многу плачеше. Кога ја зедов во рацете, таа замолкна. Ах, штом ќе ја предадев на друга сестра или ќе ја оставев на сламата, таа повторно плачеше. Ова се повторуваше неколку пати. Потоа ја зедов и долго ја скокоткав по вратот . Моето шепотење - душо, мила, не престана до ден-денес. Душка сега е возрасна и убава девојка. Работи како професор по дерматологија“.

Професорот Бреслер не можеше да се оддели од едно шестмесечно момче во тоа време. Сега Ивица порасна и има две деца.

На повик на организаторите на оваа хуманитарна акција, повеќе од 200 загрепски семејства ги однесоа децата од вагонот за смрт.

И кога беа исполнети засолништата каде лежеа четири деца во еден кревет, многу лекари нелегално влечеа стотици од овие беспомошни суштества во болниците во Загреб. И кога дури и тоа не беше доволно, комунистите на партиската организација Загреб решија да формираат нелегална болница. Браќа Вјекослав и Маријан Рибариќ ја ставија на располагање својата вила во Врапче и веднаш се наполни со деца. Така, во оваа необична болница започна борбата за спасување на педесет и три деца од Козара. Благодарение на д-р Златан Сремец, лекарите Клара и Станислав Уpупиќ и д-р Бранко Драгишиќ, тука не почина ниту едно дете.

Тогаш и другите мајки ги земаа своите деца и плачеа заедно со нив. Тие ги бараа тие информации, какви било траги од тие мали суштества расфрлани по платформите на станицата во Загреб, но ги немаше таму. Децата веќе немаа имиња и родители. Останаа само броеви и неколку белешки околу вратот со оскудни информации како што се „Бразлетица - Драгица, 1941“. Но, девојчето почина додека беше сè уште во автомобилот. Или „Бисер - црномурни, сини очи; 1940 година - Босанска Градишка“, беше напишано на втората картичка. Ја зеле Стјепан и Марија Стипетиќ од Прерадовишева 12.

Повеќето деца кои доаѓаа од Сисак имаа картончиња со оскудни податоци врзани околу вратот. Децататие картончиња ги кинеле и а многумина и ги јаделе.


Божидарка ја зачувала својата картичка. Ја усвои благородното семејство Фрајт од Загреб во октомври 1942 година.

Кога била разделена од нејзината мајка, без разлика дали била со мали и беспомошни деца во Соколски дом или во Солана, во базенот на Теслиќ или во манастирот Свети Винко во Сисак - не се знае со сигурност. Но, познато е дека композицијата од Сисак на 16 октомври 1942 година донесе 566 мали деца со бројки и картички под нивните вратови. Триесет од нив беа распоредени во прифатилиштето на Црвениот крст на улицата Кукуjeвијева 19. Меѓу нив беше и Божидарка.

Д-р Десанка Рисановиќ-Штампар ја запре смртта што беснееше во овие засолништа. Таа веднаш оддели поздрави деца и ги праќаше до семејства.

И само пет дена подоцна, на 21 октомври 1942 година, Катарина и Стјепан Фрајт, сопрузи без деца, дојдоа во прифатилиштето и зедоа за издржување и воспитување женско дете со бројот 527 - како што е напишано во документите. Презимето на новите родители беше додадено на името на детето и му беше подарено посреќно детство.

„Јас сум бескрајно благодарна на овие луѓе. Ме зедоа како четиригодишно дете. Не се сеќавам на ништо од тоа порано детство. Се сеќавам на првиот фустан што ми го облекоа и се сеќавам дека немав коса“, изјавила Фрајт во 1979 година во емисијата на Радио Белград.

Дара Грубјешиќ, тетка на Божидарка, работејќи по војната во болницата во Бјеловар како медицинска сестра, слушнала возбудлива воена приказна. Жената зборувала за несреќата што го снајде нејзиното село и за жителите на Козара кои биле довлечкани таму. Таа го спомна и кампот во Сисак и името на една убава и висока жена која беше застрелана, затоа што и го одземале девојчето. Тоа беше Вида Грубљешиќ, мајката на Божидарка.

Тогаш и започнува долга и упорна потрага.

И, кога тетка Дара првпат го видела ликот на Божидарка на екранот, немаше сомнеж.

Божидарка се врати од тогашните јулски празници од Велика Шуjeвица кај Козара со нова лична карта во која беа исполнети сите колони и букет од 34 каранфили, што симболично ги одбележа годините на чекање и љубовта на најблиските “.

Мајката им ја соопштила својата биографија на синот Томислав и ќерката Бојана Грегориќ Вејзовиќ, денес позната хрватска актерка.

Foto: printscreen/instagram

Пред две години, Бојана во едно интервју за судбината на нејзината мајка и тешкиот животен пат рекла:

„Нејзиниот пат беше повеќе од тежок, а нејзината волја и радост да живее беа повеќе од силни. Храбри луѓе чекорат напред и не се свртуваат кон тагата на минатото, но се истурија со блесок на непрепознатлива иднина, срдечно верувајќи дека утрешниот ден секогаш може да биди подобар ... Еве, тоа е мајка ми“, и кога ја прашаа дали може да замисли такво нешто да се случи денес, Бојана рече:

"Не дај Боже! Хорор, насилство, сирачиња ... Никогаш повеќе не се повтори ..."

Божидарка Фрајт денес има 80 години и живее во Загреб.

Извор/Фото: alo.rs


Прочитајте и :

Го кине срцето: Мајката на пронајденото мртво момче во Ниш со молба - Сине мој ...