Посна медена торта: Мек и сочен десерт за паметење

Се прави многу едноставно, но тестото мора да се замеси еден ден порано...

Состојки: 

100 грама мед;

1 лажичка сода бикарбона;

250 грама брашно;

300 грама шеќер;

малку маргарин;

250 грама мелени ореви;

ванилин шеќер.

Состојки за глазура од ванила: 3 лажици ладна вода, 180 грама шеќер во прав.

Состојки за глазура од чоколадо: парче маргарин, 100 грама чоколадо за готвење, 1 децилитар вода.

Начин на подготовка:

Сварете го шеќерот, медот и ванилиниот шеќер до 2 децилитри вода со постојано мешање. Оладете го сирупот, а потоа додадете ги брашното, оревите и содата. Соединете го тестото и оставете го да преноќи.

Утредента тестото префрлете го во подмачкана тепсија, испечете го и ставете му глазура по желба - од ванила или од чоколадо.

Глазурата од ванила се прави така што 180 грама шеќер во прав треба да ги изматите с омалку ладна вода, додека истиот не побели.

Глазурата од чоколадо се прави така што се растопува 100 грама чоколадо за готвење со 1 децилитар вода и се меша додека смесата не се соедини, а маргаринот се додава пред крајот.

Напомена: За да бидете сигурни дека состојките кои ги користите се квалитетни, кога ќе пазарувате, побарајте ги оние на „Кибела“ и „Нутини“.

* ПР - објава

фото: Shutterstock