Посна погача по рецепт на баба: Што да јадете за велигденските пости
За многу луѓе, консумирањето леб е дел од секојдневниот живот, но кога сакате нешто уште послатко, идеална замена е оваа посна погача.
Покрај тоа што е вкусна, се прави многу брзо и може да се комбинира со секое јадење, а ние ви предлагаме да ја направите во екот на Велигденските пости.
Состојки:
-300 мл млака вода
-20 гр квасец
-1 лажичка шеќер
-малку сол
-50 мл масло
-550-600 гр брашно
Подготовка:
Растворете го квасецот во млака вода, додадете шеќер, масло, брашно и замесете ситно, мазно тесто, не премногу тврдо. Оставете да стаса, па поделете на 9 топчиња од 100 гр.
Покријте го тестото да одмори малку. Во тркалезен плех 24 см, ставете хартија за печење, а потоа ставете мал тркалезен плех во средината. Извадете ја последната топка и покријте го плехот, а потоа исечете го на 8 триаголници.
Останатите топчиња наредете ги во круг околу работ на послужавникот, а секој пресечен триаголник префрлете го над топчето.
Оставете повторно тестото да одмори, па премачкајте со масло и посипете со семиња и груба сол. Печете на 200 степени околу 45 минути. Покријте да омекне. Уживајте.
Фото: Youtube Printscreen/Jelajelena Petrovic