Посни и многу вкусни: Совршен рецепт за руски капи
Руските капи исто така можат да бидат посни, а еве како се прават
Потребни намирници:
За бисквитата:
-200 мл кисела вода
-200 грама брашно
-1 прашок за пециво
-50 мл масло
-100 грама шеќер
-2 лажици какао
За филот:
-4 лажици сојно мелко во прав
-500 мл топла вода
-100 грама шеќер
-1 ванилин шеќер
-3 лажици густин
-3 лажици брашно
-250 гр посен маргарин
-3 лажици шеќер во прав
-100 гр кокосово брашно
За глазурата:
-100 грама темно чоколадо
-2 лажици масло за готвење
Начин на подготовка:
Во чинија ставете го брашното со прашокот за пециво, додадете го шеќерот, маслото, какаото и минералната вода. Сите состојки изедначете ги добро.
Тавата за печење обложете ја со хартија за печење, потоа ставете ја добиената смеса и печете на 200 степени Целзиусови околу 20 мин. Кога ќе се излади убаво тестото со калап извадете од него кругови.
Филот подгответе го на следниов начин: шеќерот додадете го во врела вода и 4-те лажици млеко во прав и ставете го на шпоретот.
Измешајте го брашното со густинот и со вода и кога ќе зоврие додадете млеко и рамномерно изедначете го со жица за матење. Оставете да се излади целосно со често мешање.
Во сад за матење ставете омекнат посен маргарин и 3 лажици шеќер во прав и добро измешајте го. Кога кремот ќе се олади, додајте го изматениот маргаринот постепено и мешајте сè, додека не добиете мазен крем.
Нанесете малку крем на еден круг, а потоа покријте го со друг круг, вака залепените кругчиња се тркалаат во кокосот.
Растопете го чоколадото, односно напрајте ја глазурата и ставете по една лажичка на секое капаче.
Оставете да се излади и уживајте во нивниот вкус.
Бон апетит!