Познатиот психолог Дејл Карнеги го знаел точниот рецепт за среќа: Овие совети ќе ви го променат животот од корен

Писателот, психолог и педагог Дејл Карнеги мислеше и живееше по принципот „нема лоши луѓе на светот“. Постојат само непријатни околности што можат лесно да се променат. Доволно е да го смените својот став кон нив. Затоа, поради непријатни околности, животот и расположението на околината не треба да се расипат односите.

Никој не остана рамнодушен на неговите совети и навистина вреди да се прочитаат и да се применат.

1. Стравот постои само во вашиот ум, никаде на друго место.

2. Однесувајте се како да сте среќни и ќе станете посреќни.

3. Секој маж е будала барем пет минути дневно. Вистинската мудрост се сведува на не надминување на тој временски рок.

4. Ако судбината ви даде лимон, направете лимонада од него.

5. Научете да се ставате себеси во позиција на друга личност и разберете што му треба на него, а не вам. Целиот свет ќе биде со секој што ќе успее во тоа.

6. Бидете зафатени. Тоа е најевтиниот лек во светот, и еден од најефикасните.

7. Ако сакате да смените некого, започнете со себе. Покорисно е и побезбедно.

8. Замислете ги најлошите последици што може да ги предизвика вашата акција, однапред помирете се со нив и потоа дејствувајте.

9. Насмевката не чини ништо и вреди многу.

10. Многумина се јавуваат на лекар кога им треба публика.

11. Луѓето не се заинтересирани за мене или за вас. Наутро, пладне и навечер, тие се занимаваат само со себе.

12. Кога човек започнува војна против себе, тој веќе вреди нешто повеќе.

13. Јасно е дека вашиот сопруг има недостатоци, но да е светец никогаш не би се оженил со вас.


Фото/Извор: стил.курир.рс