Предизвик #ПавловаТортаЖенскиМагазин: Рецепт број еден за летните денови

Добивај вести на Viber

Женски Магазин со уште еден предизвик за нашите вредни дами! Станува збор за лесен рецепт, кој со сигурност ќе го обожава целото семејство- направете ја познатата #ПавловаТортаЖенскиМагазин.

Брза, лесна, воздушна како облак, Павловата торта за првпат е направена за руската балерина Ана Павлова по која го носи и името. Тортата е направена додека таа била на турнеја во Австралија и Нов Зеланд и поради тоа и до денес има конфликт за тоа од кого е рецептот.

Потребни состојки:

● 3 белки

● 150 гр. шеќер

● 2 кафени лажички пченкарно брашно

● 1 кафена лажичка бел вински оцет

● ½ лажичка екстракт од ванила

● 200 мл. слатка павлака

● 300 гр. свежи јагоди

Подготовка на тесто: 

Од белките се право тесто - најпрво се матат белките со малку сол, се додава постепено шеќерот и лимоновиот сок, кога белките се стегнати се додава и нишестето, а од тестото се формира дното од тортата така што краиштата да се повисоки од срединиот дел. Целувчесето тесто се печи на 120 степени, околу 90 минути.


Подготовка на фил: Слатката павлака се мати, се додава ванилата и откако основата е изладена целосно се додава филот, а најгоре се става овошјето.


Прекрасно слатко тесто и кадифениот фил со многу јагоди се дефинитивно број 1 избор за летните денови. Наздравје!